Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Advokáti budú musieť chodiť na ústne skúšky svojich koncipientov

Ilustračné foto Foto: TASR

Anna Vitteková presadila zrušenie doterajšej povinnosti advokáta vykazovať priebeh praxe koncipienta výkazom na dennej báze. Po novom ostane len povinnosť robiť výkazy.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Advokáti budú mať po novom povinnosť zúčastniť sa ústnej časti advokátskej skúšky svojho koncipienta, a tak preukázať priebeh jeho praxe pred advokátskou skúškou. Vyplýva to z novely zákona o advokácii z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú dnes 84 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Spomínanú zmenu do zákona presadila pozmeňujúcim návrhom Anna Vitteková (Smer-SD). "Za riadne napĺňanie praxe koncipienta má byť a je zodpovedný advokát, ktorý je jeho zamestnávateľom a školiteľom. Táto úprava tak vytvára priestor pre Slovenskú advokátsku komoru na reálnu kontrolu vykonávania praxe koncipienta za spoluúčasti školiteľa advokátskeho koncipienta," vysvetlila poslankyňa. Zodpovednosť advokáta za riadne školenie koncipienta pritom ostáva nedotknutá.

Vitteková zároveň presadila zrušenie doterajšej povinnosti advokáta vykazovať priebeh praxe koncipienta výkazom na dennej báze. Po novom ostane len povinnosť robiť výkazy.

Samotná novela zákona o advokácii znamená úpravu niektorých európskych smerníc v oblasti práva usadiť sa a slobody poskytovať služby, a to z dôvodu pristúpenia Chorvátskej republiky do EÚ.

M. Poliačik chce uľahčiť prácu advokátom a koncipientom

Advokáti by viac nemali mať povinnosť poverovať koncipienta každý pracovný deň vypracúvaním písomných podaní vo všetkých oblastiach právneho poriadku a vykonávať o tom záznam. Navrhol to opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS) v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o advokácii, ktorú dnes na úvod štvrtého rokovacieho dňa 25. schôdze NR SR predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

"V rámci vykonávania praxe advokátskeho koncipienta nie je reálne, aby v každý pracovný deň dostával koncipient vždy novú úlohu v inej oblasti právneho poriadku. Zároveň nie je pravdepodobné, že sa advokát stretáva so všetkými oblasťami práva, v ktorých zastupuje svojich klientov. Preto môže byť splnenie tejto podmienky nemožné," myslí si poslanec.