Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zrušili pojednávanie v kauze zločineckého gangu, ktorý viedol Rumun

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dôvodom bolo vypovedanie plnej moci zo strany advokáta.

Bratislava 21. februára (TASR) - Odvolacie konanie - verejné zasadnutie v dlhoročnej kauze zločineckého gangu, ktorý viedol Rumun Ioan A., bolo v stredu na Najvyššom súde SR zrušené.

"Verejné zasadnutie bolo odročené na neurčito. Dôvodom bolo vypovedanie plnej moci zo strany advokáta,"
uviedla v stredu pre TASR Alexandra Važanová z Referátu komunikácie s verejnosťou Kancelárie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR).

Krajský súd v tomto prípade odsúdil členov skupiny už v roku 2014, keď potvrdil verdikt prvostupňového súdu. Gang podľa obžaloby v rokoch 1992 až 2002 kradol, podvádzal, falšoval verejnú listinu a legalizoval príjem z trestnej činnosti. Ioan A. dostal nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške štyri roky. Ostatní členovia gangu dostali podmienečné tresty.

Pôvodne prokurátor žaloval skupinu 17 osôb pre 16 skutkov, ktoré vzájomne nesúviseli, ale spájala ich práve osoba Ioana A. Súd však neskôr niektoré skutky vyčlenil na samostatné konania.

Mimo iného sa skupina mala dopustiť podvodu, keď získala sedem traktorov v hodnote 1,7 milióna korún, za ktoré nezaplatili, ale stroje predali. Dopustili sa napríklad aj krádeže kamióna, ktorý napokon vyviezli do Rumunska.