Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pojednávanie s košickou podnikateľkou Norou M. sa nezačalo

Eleonóra Mojsejová Foto: TASR/Michal Svítok

Známa podnikateľka sa pri odchode zo súdu odmietla vyjadriť k prípadu.

Bratislava 4. marca (TASR) - Súd s košickou podnikateľkou Norou M. na Okresnom súde Bratislava 1 sa dnes nezačal, pretože jeden z jej spoluobžalovaných bol chorý a pojednávanie museli odročiť. Obžalovaná je z podvodu a neodvedenia dane. Súd by sa mal začať v máji.

"Nebudem sa vyjadrovať, až po skončení procesu," povedala novinárom pri odchode zo súdu Nora M. Spolu s ňou je obžalovaných ďalších päť ľudí, medzi nimi aj Maroš M., ktorý si v súčasnosti odpykáva šesťročný trest za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Nora M. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše factoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Nore M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Nora M., Donald D. a Petra M. nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vyše 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. Nora M. je pre neoprávnený odpočet DPH obžalovaná aj na košickom Okresnom súde.