Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na podporu náhradnej starostlivosti bude vyčlenených 5,57 milióna eur

Deti, archívne ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Počet detí žijúcich mimo vlastnej rodiny mal v posledných 10 rokoch rastúci trend.

Bratislava 3. marca (TASR) - Viac ako 5,57 milióna eur plánuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) rozdeliť v rámci celého Slovenska na podporu deinštitucionalizácie náhradnej starostlivosti. Hlavným cieľom národného projektu je deinštitucionalizácia náhradnej starostlivosti vytváraním a rozvíjaním opatrení podporujúcich život detí v prirodzenom a náhradnom rodinnom prostredí. Zároveň bude pokračovať podpora vykonávania náhradnej starostlivosti na komunitnej úrovni. Vyplýva to z informácií, ktoré tento týždeň zverejnil ÚPSVaR na svojom webe.

Ministerstvo práce predstavilo projekt už vo februári. Z peňazí by sa malo napríklad zriadiť 23 centier pre podporu profesionálnych rodičov. V nich odborné tímy zostavené zo sociálneho pracovníka a psychológa budú vyhľadávať profesionálne rodiny pre deti so špecifickými potrebami či vykonávať odborné poradenstvo profesionálnym rodičom a ich deťom.

Zároveň by sa mali posilniť oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradov práce, kde sa má vytvoriť 92 nových pracovných miest. Zabezpečiť by sa tak mala lepšia práca úradov s rodinami.

Počet detí žijúcich mimo vlastnej rodiny mal v posledných 10 rokoch rastúci trend. V roku 2011 ich bolo celkove 14.080, z toho 4622 skončilo v detských domovoch.