Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podnikateľ Ignác I. pôjde znovu pre súd

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Začiatok sporu o 34 percent akcií Transpetrolu, na ktoré si uplatňoval nárok Ignác I. a skupina ľudí okolo neho, siaha až do mája 1995.

Bratislava 26. júla (TASR) - Podnikateľ Ignác I., ktorého meno sa spája s pokusom získať 34-percentný podiel v spoločnosti Transpetrol (TP), pôjde opäť pred súd. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na súd obžalobu, podľa ktorej sa Ignác I. spolu so svojím komplicom tvárili, že môžu konať za TP a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Hrozí im desať až 15 rokov väzenia.

"Obvinení predstierali, že sú oprávnení konať v mene akciovej spoločnosti Transpetrol. Ignác I. ako predseda predstavenstva a Ján H. ako člen predstavenstva," povedal prokurátor Maroš Žilinka, ktorý bol počas predchádzajúcej vlády štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra. Ignác I. s Jánom H. podľa neho 4. júna 2009 uznali v mene TP neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške viac ako 12,8 milióna eur. Pritom sa zaviazali, že TP ich zaplatí do štyroch dní. Ak by sa tak nestalo, zmluvná pokuta bola dohodnutá na 10.000 eur.

V rovnaký deň ako uznali dlhy, bezdôvodne vystavili v mene TP zmenku na 12,9 milióna eur. Zmenka nebola vyplatená a konanie na súde bolo nakoniec zastavené. Neexistujúce pohľadávky si české spoločnosti chceli uplatniť v exekúciách. Vďaka tomu boli zadržiavané finančné prostriedky obchodných partnerov TP, uvoľnené boli, až keď exekúciu stopol súd. Žilinka povedal, že sa nepodarilo preukázať väzby medzi českými firmami a obvinenými. Stíhajú ich na slobode.

Začiatok sporu o 34 percent akcií Transpetrolu, na ktoré si uplatňoval nárok Ignác I. a skupina ľudí okolo neho, siaha až do mája 1995. Pohľadávku vo výške 43 miliónov slovenských korún voči štátu si vtedy Ignác I. uplatnil tak, že v exekúcii si vybral 34-percentný podiel Transpetrolu. Ministerstvo financií koncom roka 1998 túto exekúciu spochybnilo a neumožnilo exekúciu vykonať. Podiel v TP je predmetom súdnych sporov medzi Ignácom I. a štátom už niekoľko rokov.

V apríli 2009 sa nechal na valnom zhromaždení zvoliť za predsedu predstavenstva. Stalo sa to po tom, ako 30. marca toho roku poveril Okresný súd Bratislava I spoločnosť Tradeunion zvolať mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti TP. Ešte predtým ako sa stihlo uskutočniť, však rozhodnutie súdu napadol dovolaním generálny prokurátor, čím tomuto rozhodnutiu pozastavil účinnosť.

Ignáca I. a päť ďalších ľudí v roku 2009 odsúdili v kauze 34-percentného podielu TP na Krajskom súde v Žiline. Ignác I. vtedy dostal deväť rokov. Rozsudok zrušil Najvyšší súd SR a podľa informácií zo žilinského súdu zatiaľ nebolo v tomto prípade znovu rozhodnuté a ani vytýčený termín pojednávania.

Tu bude player