Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Počet poslancov bez vysokej školy v NR SR opäť stúpne

Foto: TASR/Martin Baumann

V NR SR budú dominovať inžinieri, druhým najpočetnejším titulom je magister, pred meno si ho píše 34 zákonodarcov.

Bratislava 22. marca (TASR) - Tak ako po minulé roky, aj v tomto volebnom období budú v Národnej rade (NR) SR dominovať inžinieri. Tento typ vzdelania má 57 zo 150 poslancov. Druhým najpočetnejším titulom je magister, pred meno si ho píše 34 zákonodarcov. Trojicu najčastejších typov vzdelania uzatvára právnický titul JUDr., ktorý patrí 17 členom zákonodarného zboru.

V pléne budú sedieť aj poslanci bez vysokoškolského vzdelania. Oproti minulému volebnému obdobiu ich počet stúpol z dvoch na štyroch. Podľa informácií zverejnených na internete ide o Alojza Hlinu z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO), Eleméra Jakaba z Mostu-Híd, Luciu Nicholsonovú z SaS a o Ľubomíra Želiezku zo Smeru-SD.

Medzi poslancami s vysokoškolským titulom budú v parlamente pracovať aj lekári, doktori práv, doktori filozofie, doktori pedagogiky a doktori prírodných vied. Do NR SR vstupujú i docenti a bakalári.

Najvyšší stupeň akademického vzdelania dosiahli štyria členovia zákonodarného zboru. Titul profesor má pred menom Eva Horváthová, Mikuláš Huba (obaja OĽaNO), Ľubomír Jahnátek a Mojmír Mamojka (obaja Smer-SD).

Špecifický titul si rovnako ako v minulosti uvádza Martin Fedor (SDKÚ-DS). Absolvoval postgraduálne štúdium ekonomických a politických vied na Dublinskom európskom inštitúte, kde získal titul Master of Economic Science in European Economic and Public Affairs (MEconSc.). Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) a Juraj Droba (SaS) majú okrem iných aj titul MBA (Master of business administration). Lekár Richard Raši (Smer-SD) si uvádza za menom MPH (Master of Public Health).