Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Počas leta sa častejšie vyskytujú prípady opitých detí a mladistvých

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa údajov NÚDCH ide o približne desať detí za jeden mesiac. Pomer chlapcov a dievčat je pritom vyrovnaný. Podľa odborníkov sú z hľadiska intoxikácie alkoholom rizikové aj prvé septembrové týždne.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Počas letných mesiacov sledujú lekári vyšší počet detí a mladistvých intoxikovaných alkoholom. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Dana Kamenická.

"Nárast sledujeme už pred koncom školského roku, kedy sa deti menej učia a viac času trávia mimo školy a domova. Počas udalostí, akými sú vysvedčenia, predĺžené víkendy, sviatky či rôzne festivaly ošetríme aj dve až tri opité detí počas jedného dňa," priblížila Kamenická.

Podľa údajov NÚDCH ide o približne desať detí za jeden mesiac. Pomer chlapcov a dievčat je pritom vyrovnaný. Podľa odborníkov sú z hľadiska intoxikácie alkoholom rizikové aj prvé septembrové týždne, kedy sa spolužiaci stretnú po dlhšej dobe a oslavujú v skupine rovesníkov. "Väčšina alkoholom intoxikovaných detí sa lieči ambulantne. V prípadoch, kedy nejde iba o požitie alkoholu, ale boli pridružené vážnejšie úrazy alebo otravy liekmi alebo drogami, sú títo pacienti hospitalizovaní," doplnila Kamenická.

Ku konzumácii alkoholu zvyčajne dochádza mimo dozoru rodiča. Ten zvyčajne nevie, aké množstvo dieťa či mladistvý vypil a ako sa bude nástupom účinku alkoholu jeho zdravotný stav vyvíjať ďalej. Odborníci upozorňujú, že dieťa, ktoré vyzerá byť pod vplyvom alkoholu, by mal vidieť lekár, pretože "niektoré ochorenia sa môžu prejaviť rovnakými príznakmi, aké sledujeme pri intoxikácii alkoholom."

Ak už dôjde k otrave alkoholom či liekmi, dôležité je podľa záchranárov zistiť, či je dieťa v bezvedomí a či dýcha. Ak nedýcha, je potrebné zakloniť mu hlavu, a tým spriechodniť dýchacie cesty. "V zásade platí, že pri poruche vedomia treba vždy volať záchrannú zdravotnú službu. Nutné je tiež sledovať, či nedošlo k podchladeniu, vdýchnutiu zvratkov alebo k úrazu. Dieťa pod vplyvom alkoholu treba prikryť, dať do stabilizovanej polohy, ostať pri ňom, dávať naň pozor a nepodávať mu žiadne tekutiny či jedlo," upozornila Kamenická.