Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Plavba na Dunaji bude obnovená od 16.00 h

Plavba na Dunaji je od pondelka 14. októbra 2013 pozastavená. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V pondelok (14. 10.) o 15.00 hod. bola plavebným opatrením Štátnej plavebnej správy dočasne zastavená plavba.

Gabčíkovo 18. októbra (TASR) -Slovenskí vodohospodári dokázali rýchlou opravou prívodného kanála Vodného diela Gabčíkovo (VDG) a  urýchleným dvíhaním hladiny vody o dva dni skrátiť pôvodný termín prerušenia plavby po Dunaji. Dnes od 16.00 hod. sa obnovuje plavba po Dunaji, ktorá bola prerušená od pondelka (14. 10.). Informoval o tom TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, (SVP) š. p., Ľuboš Krno.

"SVP, Vodohospodárska výstavba Bratislava, ale aj plavebné orgány a dodávateľské organizácie, ktoré sa podieľali na oprave poškodeného prívodného kanála VDG tak vynikajúcou súčinnosťou a vzornou organizáciou práce dokázali pôvodný termín prerušenia plavby po Dunaji skrátiť o celé dva dni," uviedol Krno.

V pondelok (14. 10.) o 15.00 hod. bola plavebným opatrením Štátnej plavebnej správy dočasne zastavená plavba po Dunaji, pričom lode mali ešte čas do 18.00 hod. doplávať z Gabčíkova do Bratislavy a zakotviť v tamojšom prístave. Súčasne sa na VDG začala postupne znižovať hladina až na kótu 128,4 metrov nad morom (m. n. m.), ktorá už umožnila, aby sa opravárske čaty dostali k poškodeným miestam na hrádzach. "Požadované zníženie hladiny sa dosiahlo v stredu (16. 10.) v ranných hodinách. Dodávateľské organizácie, ktoré vykonávali opravu, okamžite začali s čistením poškodených miest, pričom po znížení hladiny sa zistilo, že hrádze sú oproti dvom, poškodené až na troch miestach," konštatoval hovorca. Dodal, že počas stredy si všetky miesta o ploche viac ako 20 m2 dokázali vyčistiť a pripraviť na asfaltovanie, pričom ihneď si na hrádze pripravili aj technologické zariadenia – plošiny.

Podľa hovorcu vo štvrtok (17. 10.) využili mimoriadne priaznivé počasie na rýchle zaliatie poškodených častí hrádze špeciálnou asfaltobetónovou hmotou i s jej povrchovou úpravou. Po ukončení týchto prác vo štvrtok o 15.00 hod. sa ihneď začalo s postupným vzdúvaním hladiny. "V ústrety vyšla aj Vodohospodárska výstavba, ktorá od polnoci zo štvrtka na piatok (17. - 18. 10) znížila odber vody na turbíny v Gabčíkove na 1000 m3/sek., čo umožnilo rýchlejšie dvíhať hladinu Dunaja v prívodnom kanáli, pretože ďalších 1000 m3/sek. sa akumulovalo práve v ňom," vysvetlil Krno.

Pripomenul, že už dnes predpoludním dosiahla voda Dunaja v Gabčíkove minimálnu prevádzkovú hladinu na kóte 130,10 m. n. m. Po preverení plavebnej dráhy a zmeraní jej hĺbky požiadal riaditeľ Závodu VDG Štátnu plavebnú správu (ŠPS) o uvoľnenie plavby. ŠPS sa rozhodla, že všetky lode plávajúce z Bratislavy do Gabčíkova a opačne budú mať od 16.00 hod. absolútnu plavebnú bezpečnosť. Podľa pôvodného plánu bola celá oprava aj so znížením a opätovným zvýšením hladiny naplánovaná na sedem dní v termíne od 14. do 20. októbra. Skrátenie času celej akcie o dva dni je pri takejto zložitej manipulácii pozoruhodný a ocenenia hodný výkon.