Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Piatok bude chladný, miestami hrozia i hmly

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Teploty dnes dosiahnu -5 až 0 stupňov Celzia.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Bude prevažne polooblačno a miestami hmla. Teploty dosiahnu -5 až 0 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty sa budú pohybovať v rozmedzí -5 až -8 a najvyššie denné -3 až 0 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty dosiahnu -6 až -11 a najvyššie denné -5 až -1 stupeň Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty budu dosahovať -6 až -10 a najvyššie denné -5 až -1 stupeň Celzia.


Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -11 a najvyššia denná -6 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -13 a najvyššia denná -9 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota -15 a najvyššia denná -11 stupňov Celzia.


Pravdepodobnosť lavínových zosuvov je naďalej len malá

Vo vysokohorskom teréne naďalej hrozí iba malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej.

Vo všeobecnosti je snehová pokrývka dobre spevnená a stabilná. Spontánne snehové úplazy alebo malé lavíny sa môžu vyskytnúť pri veľkom dodatočnom zaťažení veľmi strmých svahov a žľabov miestami až s polmetrovou vrstvou naviateho snehu.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmla alebo slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 21 do mínus 9 stupňov Celzia. Fúkal mierny vietor severných smerov rýchlosťou do 25 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 6 cm nového snehu. Výška snehovej pokrývky má od 10 do 30 cm, po naviatí do rôznych terénnych nerovností lokálne až 50 cm.