Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Paška: Závažné otázky chce Smer riešiť v pracovnej skupine s opozíciou

Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Trestnoprávna imunita poslancov zanikne od 1. septembra. Za zmenu dnes hlasovali všetci prítomní poslanci.

Bratislava 26. júla (TASR) - Pracovná skupina opozičných a vládnych poslancov NR SR, ktorá vypracovala návrh na zbavenie trestnoprávnej imunity zákonodarcov, by mala ostať funkčná aj po jeho dnešnom schválení.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) by privítal, keby sa jej členovia už budúci týždeň dohodli na ďalšej vážnej otázke a spoločne by sa pokúsili nájsť potrebnú zhodu. Ktorou témou by sa mohli zaoberať, však presnejšie nešpecifikoval, spektrum je však podľa neho pomerne široké.

"Často sa v médiách diskutuje alebo analyzuje problematika majetkových priznaní. Pri novele ústavy sme opäť narazili na problém nášho zákona o poslancoch, ktorý je zastaraný. Musíme ho pripraviť aj preto, aby sme hovorili o takej citlivej veci, ako sú platové náležitosti ústavných činiteľov," priblížil okruh možných tém na rokovania.

Šéf parlamentu pritom pripustil, že do úvahy na širokú diskusiu prichádza aj otázka zníženia počtu poslancov. Podľa neho v kontexte so súčasnou situáciou, keď sa hovorí o zoštíhlení štátnej správy, je táto téma na mieste. Na druhej strane by však podľa neho táto zmena otvorila aj veľa ďalších otázok, ktoré je potrebné vyriešiť. "Určite to bude na dlhšiu diskusiu, ale ostáva to cieľom," povedal na margo zníženia počtu poslancov. Dodal pritom, že takáto zmena musí byť správne načasovaná, teda by sa nemala realizovať účelovo, napríklad krátko pred parlamentnými voľbami.

Trestnoprávna imunita poslancov zanikne od 1. septembra. Za zmenu dnes hlasovali všetci prítomní poslanci. Zároveň však túto legislatívnu výsadu naďalej ponechali sudcom. Na tejto zmene by sa malo začať pracovať na jeseň, pričom Paška dúfa, že sa podarí opäť dospieť k dohode naprieč celým politickým spektrom.