Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Parízek: Slovensko sa bude snažiť o deeskaláciu konfliktu na Ukrajine

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR Martin Baumann

Na Ukrajine je momentálne takmer 691 pozorovateľov z osobitnej misie OBSE vrátane 12 Slovákov.

Kyjev 12. apríla (TASR) – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) Lukáš Parízek vo štvrtok v Kyjeve podpísal výhľadový plán spolupráce Slovenska s Ukrajinou na najbližšie dva roky. Spoločne s námestníkom ministra zahraničných vecí Ukrajiny Vasyľom Bodnarom ocenil súčasné vzťahy, pričom pripomenul, že Slovensko poskytlo za uplynulé roky Ukrajine humanitárnu a rozvojovú pomoc presahujúcu dva milióny eur.

Slovensko podľa Parízka prispieva k riešeniu bezpečnostnej situácie na Ukrajine na viacerých úrovniach – okrem humanitárnej a rozvojovej pomoci tiež politickou podporou, prostredníctvom školení či odovzdávania skúseností z legislatívnych zmien a procesu vstupu do EÚ.

Na Ukrajine je momentálne takmer 691 pozorovateľov z osobitnej misie OBSE vrátane 12 Slovákov. Celkovo až 600 pozorovateľov OBSE pôsobí v regióne Donbasu. Slovensko bude celý budúci rok predsedníckou krajinou OBSE.

"Snažíme sa podporovať mierové riešenia konfliktov," zdôraznil Parízek s tým, že tému Ukrajiny bude Slovensko počas predsedníctva OBSE udržiavať v popredí. "Budeme sa snažiť budovať dôveru medzi partnermi a pomáhať deeskalovať konflikt. To znamená dodržiavanie prímeria. Plnenie Minských dohôd je pre nás absolútny základ riešenia tohto konfliktu," konštatoval Parízek a dodal, že Slovensko sa bude snažiť udržiavať komunikáciu medzi oboma stranami konfliktu, ktorá by mala smerovať k plneniu ich záväzkov.

Bodnar po stretnutí ocenil príspevok Slovenska k osobitnej misii OSN a poďakoval sa aj za politickú podporu.

"Táto bitka s Ruskom nie je len za Ukrajinu, ale aj za Európu," vyhlásil námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí. Misia OBSE podľa neho prispieva k tomu, aby sa kríza z Donbasu nerozšírila aj za hranice Ukrajiny. Jeho krajina by zároveň privítala väčšiu angažovanosť OBSE pri implementácii dohôd z Minska. Mala by sa tiež zasadiť o príchod mierovej misie na Donbas.

Parízek, ktorý je tiež osobitným predstaviteľom ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí pre predsedníctvo Slovenska v OBSE, sa v Kyjeve stretol aj s vedúcim Osobitnej monitorovacej misie OBSE Ertugrulom Apakanom. Naplánované má i rokovanie s veľvyslancom EÚ v Kyjeve Huguesom Mingarellim o vzťahoch Európskej únie a Ukrajiny.

Počas pobytu v Kyjeve v piatok Parízek odovzdá humanitárnu pomoc ukrajinskej mimovládnej organizácii určenú pre detskú nemocnicu, ktorá sa nachádza v blízkosti línie konfliktu v Luhanskej oblasti.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec