Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník Parízek odovzdal šek pre detskú nemocnicu v Donbase

Lukáš Parízek, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Míny a nevybuchnutá munícia boli vlani príčinou až dvoch tretín úmrtí detí na Ukrajine.

Kyjev/Dnipro 12. apríla (TASR) – Humanitárnu pomoc zo Slovenska vo forme šeku na 25.000 eur pre detskú nemocnicu v ukrajinskom Lysyčansku odovzdal vo štvrtok v Kyjeve štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) Lukáš Parízek (nominant SNS). Šek prijala Olia Čujková, riaditeľka mimovládnej Medzinárodnej asociácie na podporu Ukrajiny, s ktorou slovenské ministerstvo spolupracuje v oblasti humanitárnej pomoci od roku 2015.

Míny a nevybuchnutá munícia boli vlani príčinou až dvoch tretín úmrtí detí na Ukrajine. Detská nemocnica v Lysyčansku na východe Ukrajiny pritom trpí nedostatkom materiálneho vybavenia po tom, čo sa do jej priestorov po okupácii mesta Luhansk nasťahovala aj Detská klinická nemocnica Luhanskej oblasti. Slovensko už nemocnici v Lysyčansku poskytlo vlani na jeseň desať ton materiálnej pomoci v hodnote 47.000 eur. Celkovo od roku 2014 išlo zo Slovenska na Ukrajinu 11 dodávok hmotnej pomoci – liekov, šatstva, detskej výživy, hračiek, plienok, spacích vakov, elektrických ohrievačov či hygienických potrieb.

Od udalostí na Majdane v roku 2014 Slovensko poskytlo Ukrajine humanitárnu pomoc v celkovej hodnote takmer dva milióny eur. Spolu s rozvojovou pomocou úhrnná suma dosahuje podľa Parízka až päť miliónov eur.

"S touto mimovládnou organizáciou, ktorej sme odovzdali symbolický šek na 25.000 eur, máme etablovanú spoluprácu," vysvetlil pre TASR Parízek. "Keď vieme, že spolupráca funguje, že je dobrá interakcia aj na druhej strane, tak máme určitú dôveru, že prostriedky budú využité účelne a nájdu adresátov, ktorí to potrebujú – v tomto prípade deti," dodal.

Čujková pripomenula, že nemocnica v Lysyčansku nachádzajúcom sa v takzvanej sivej zóne zápasí s nedostatkom liekov, zdravotníckych pomôcok a lôžok. "Stáva sa, že ľudia zomierajú preto, lebo nedostali pomoc včas. Táto pomoc zo Slovenska, ktorú z tohto pohľadu považujeme za kľúčovú, bude použitá na nákup nevyhnutného zdravotníckeho vybavenia pre potreby diagnostiky u detí a ich rehabilitáciu," uviedla Čujková.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí pripomína, že na východe Ukrajiny je viac než 1,1 milióna vnútorne vysídlených osôb vrátane 160.000 detí.

SR v rámci projektu SlovakAid taktiež zabezpečuje rehabilitačné pobyty najmä pre ukrajinské deti, ktoré v dôsledku konfliktu stratili jedného z rodičov. Od roku 2014 takto pobudlo na Slovensku 329 Ukrajincov. Slovensko okrem toho podporuje aj dva detské domovy – v Severodonecku a Ivano-Frankivsku.

Parízek vo štvrtok večer odcestoval do Dnipra (bývalý Dnepropetrovsk), odkiaľ sa v piatok ráno premiestni vojenským vrtuľníkom do mesta Mariupol ležiaceho na pobreží Azovského mora neďaleko ruských hraníc. Tam odovzdá zodpovedným zložkám pomoc v podobe výstražného označenia zamínovaných území. Stretne sa tam aj s predstaviteľmi miestnej administratívy, štátnych štruktúr a samosprávy.

V sprievode pozorovateľov Špeciálnej monitorovacej misie OBSE navštívi kontaktnú líniu v konfliktnej zóne v Donbase a oboznámi sa s tamojšou bezpečnostnou situáciou a činnosťou misie.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec