Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

P. Pollák: Rozhodnutie PES je odkazom o izolácii vlády Fica v EÚ

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predsedníctvo európskych socialistov vo štvrtok pristúpilo k pozastaveniu členstva strán Smer-SD a Hlas-SD v nadväznosti na jasný odklon od ich hodnôt, ktorý predviedol predseda Smeru Robert Fico.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Rozhodnutie pozastaviť členstvo strán Smer-SD a Hlas-SD v Strane európskych socialistov (PES) je jasným odkazom, že vláda Roberta Fica bude v Európskej únii izolovaná. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol europoslanec za hnutie OĽANO Peter Pollák.

"Toto rozhodnutie výrazným spôsobom poškodí záujmy Slovenska. (...) Ak bude chcieť Robert Fico niečo vyrokovať pre Slovensko, bude to preňho výrazne ťažšie," skonštatoval Pollák. Ako načrtol, jednotlivé frakcie napríklad koordinujú svoj postup pred samitmi. Pozastavenie členstva môže podľa Polláka ovplyvniť aj prácu europoslancov za Smer.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová hodnotí pozastavenie členstva ako medzinárodnú hanbu, taktiež hovorí o izolácii Slovenska v EÚ.

Predsedníctvo európskych socialistov vo štvrtok (12. 10.) pristúpilo k pozastaveniu členstva strán Smer-SD a Hlas-SD v nadväznosti na jasný odklon od ich hodnôt, ktorý predviedol predseda Smeru Robert Fico. PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a radikálne pravicovou stranou.

Strana Hlas-SD reagovala, že si nie je vedomá akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár uviedol na sociálnej sieti, že členstvo strane pozastavili "pre vytváranie proslovenskej vlády".