Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Pollák bude definitívne splnomocnencom vlády pre rómske komunity

Peter Pollák vľavo a Igor Matovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda o tom rozhodla na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Michalovciach. V kresle vystrieda Miroslava Polláka, ktorého do funkcie vymenovala vláda Ivety Radičovej v roku 2010.

Michalovce 26. septembra (TASR) – Novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity bude od 1. októbra Peter Pollák. Vláda o tom rozhodla na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Michalovciach. V kresle vystrieda Miroslava Polláka, ktorého do funkcie vymenovala vláda Ivety Radičovej v roku 2010.

Peter Pollák je poslancom Národnej rady SR, pôsobí v klube OĽaNO. Spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom sa pri riešení rómskej otázky dohodol na spolupráci s vládnym Smerom-SD. Obsadenie postu ponúkol matovičovcom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), pod ktorého rezort nedávno prešli kompetencie úradu splnomocnenca.

Obyčajní pripravili aj rómsku reformu, ktorá má podľa Matoviča 89 opatrení. Líder obyčajných nechcel o jednotlivých opatreniach hovoriť samostatne, celú reformu mienia predstaviť 15. októbra. Pollák vidí nedostatky vo výchove detí v špeciálnych školách. Podľa neho tieto zariadenia produkujú "profesionálnych poberateľov dávok". "A to sa musí zmeniť. Zo škôl musia vychádzať ľudia použiteľní pre pracovných trh," zdôraznil minulý týždeň. Pokiaľ ide o čierne stavby, Pollák nepodporí riešenie, ktoré do parlamentu predložila SDKÚ-DS.

Na spoluprácu so Smerom-SD sa obyčajných pýtali opozičné strany SaS aj SDKÚ-DS. Šéf liberálov Richard Sulík povedal, že táto spolupráca budí dojem koaličného partnera. Matovič tvrdí, že žiadnu koaličnú dohodu so Smerom-SD nepodpísali. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo v nedeľu (23.9.) zdôraznil, že je jeho „psou povinnosťou“ spolupracovať s vládnou stranou na dobrých veciach. Dodal tiež, že je mu ukradnutý volič, ktorý by mu vyčítal spoluprácu so Smerom.

Kabinet na dnešnom rokovaní odvolal z postu splnomocnenca vlády pre vedomostnú ekonomiku Martina Bruncka. Vo funkcii bude oficiálne do konca tohto mesiaca.