Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna

Na snímke Peter Pellegrini reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo volebnej centrále v nedeľu 7. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. apríla (TASR) - Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.

Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony". Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby prezidenta.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Pellegriniho volilo 1.409.255 voličov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov, dôveru mu dalo 1.243.709 voličov. Volebná účasť v druhom kole dosiahla 61,14 percenta.

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová.