Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. KONŠTIAK: Obchodníci čakajú od vlády dobré podnikateľské prostredie

Pavol Konštiak Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zároveň by mala vláda podľa Konštiaka zabezpečiť vyrovnanie dotácií v poľnohospodárstve v rámci jednotlivých krajín EÚ.

Bratislava 14. marca (TASR) – Obchodníci očakávajú od novej vlády najmä kvalitné podnikateľské prostredie, odstránenie korupcie a ekonomický rast, ktorý prispeje k odstráneniu nezamestnanosti. Pre TASR to povedal prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak.

"Čím viac budú ľudia zarábať, tým viac budú míňať v obchodoch," konštatoval. Práve vtedy budú obchodníkom stúpať tržby. Približne 400.000 nezamestnaných dostáva od štátu dávky, ktoré sú nižšie ako platy pracujúcich. Preto pri náraste nezamestnanosti klesá podľa Konštiaka obchodníkom predaj.

"Za posledné dva až tri roky výdavky domácností klesali a nám klesal maloobchodný predaj," priblížil Konštiak. Od novej vlády tak podľa neho obchodníci čakajú len tie veci, ktoré víťazná strana vo voľbách sľubovala. "Zabezpečenie vyrovnaného rozpočtu, ekonomický rast a odstránenie nezamestnanosti," vymenoval Konštiak.

Zároveň by mala vláda podľa neho zabezpečiť vyrovnanie dotácií v poľnohospodárstve v rámci jednotlivých krajín EÚ. Alebo, ak to nebude možné, tak dotácie zrušiť úplne. "Chceme, aby mali naši poľnohospodári a výrobcovia potravín porovnateľné podmienky ako ostatné krajiny v EÚ," zhodnotil Konštiak. Keď si v Poľsku či Maďarsku vylobujú vyššie dotácie, na Slovensko sa potom podľa jeho slov dovážajú lacnejšie potraviny z týchto krajín. "My by sme chceli v obchodoch predávať slovenské výrobky," dodal Konštiak.

V oblasti cestovného ruchu by zase podľa prezidenta zväzu pomohlo Slovensku zrýchlenie výstavby diaľnic.