Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Únia pre zdravšie srdce oslavuje desať rokov svojho fungovania

Na archívnej snímke Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Foto: TASR Michal Svítok

Únia má v súčasnosti asi 2000 členov.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Občianske združenie Únia pre zdravšie srdce oslavuje desať rokov svojho fungovania edukačnou kampaňou. Na webe ponúka viaceré videá, v ktorých lekári odpovedajú na najčastejšie otázky pacientov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval prezident únie Peter Kollárik. Spolu s odborníkmi z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave a Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) zároveň pri tejto príležitosti pred NÚSCH slávnostne "odhalili" lavičku.

"Tento akt symbolizuje jednotu a odhodlanie Slovenskej kardiologickej spoločnosti, Únie pre zdravšie srdce a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Lavička sa stane miestom, kde sa stretávajú múdrosti, skúsenosti a inovácie v oblasti kardiológie," vyhlásili pri jej odhalení.

Kollárik poukázal na to, že únia má v súčasnosti asi 2000 členov. "Je to pomerne silný hlas, ktorí aj politici rešpektujú," poznamenal s tým, že únia bola viackrát reprezentovať hlas pacienta aj v zdravotníckom výbore v parlamente. Napriek tomu je podľa neho potrebné, aby bolo hlas pacientov počuť viac.

Priblížil, že cieľom únie pred desiatimi rokmi bolo šíriť edukáciu a osvetu o kardiovaskulárnych ochoreniach a tiež zlepšiť prístupnosť pacientov k zdravotnej starostlivosti. Zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa však podľa jeho slov dlhodobo nedarí. Problém vníma najmä v starostlivosti po prepustení pacienta z nemocnice domov. "Keď ho vyliečia a pustia domov, má veľké problémy nájsť kardiológa, ktorý by sa mu venoval," vysvetlil.