Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

OZ: Rodič je pre predčasniatko súčasťou tej najlepšej starostlivosti

Predčasniatko narodené vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove. Foto: TASR

Poukázalo na to občianske združenie Malíček, ktoré podporilo organizovanie kurzov vývinovej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Rodič je pre predčasne narodené dieťa súčasťou tej najlepšej starostlivosti. Poukázalo na to občianske združenie Malíček, ktoré podporilo organizovanie kurzov vývinovej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Vysvetlilo, že ide o komplexný prístup zdravotníkov, ktorý do starostlivosti o predčasniatko zahŕňa rodiča.

"Jeho základom je poskytnúť predčasniatkam taký prístup, ktorý v maximálnej miere rešpektuje závažnosť stavu po predčasnom pôrode, no zároveň pomáha v ich vývoji mimo tela matky a v ich dozrievaní so zahrnutím ich rodičov do starostlivosti," priblížilo OZ.

Podotklo, že vývinová starostlivosť je založená na prístupe, ktorý podporuje stabilitu vitálnych funkcií a schopnosť samoregulácie organizmu predčasne narodeného dieťaťa, podporuje jeho rast a napredovanie, rešpektuje jeho spánkové rytmy, zlepšuje jeho celkové dozrievanie a podnecuje správny psychomotorický vývoj.

"Keď budeme dodržiavať princípy vývinovej starostlivosti, podporíme tým dobrý neurobehaviorálny vývoj, dôležitým aspektom je zapojenie rodičov do starostlivosti, čo na druhej strane okrem dieťatka pomôže aj rodičovi," doplnila neonatologická sestra Zuzana Tomášková, ktorá v spolupráci s OZ zorganizovala kurzy na Slovensku.