Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opravná skúška odbornej spôsobilosti by mala zdražieť o 200 eur

Foto: TASR/AP

Vzdelávacia inštitúcia, ktorá vykonáva odbornú skúšku, za ňu môže pýtať najviac 300 eur.

Bratislava 25. júla (TASR) - Reparát zo skúšky odbornej spôsobilosti zrejme zdražie zo súčasných 100 eur na 300 eur. Vyplýva to z vládnej novely zákona o celoživotnom vzdelávaní, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do ďalšieho legislatívneho procesu.

Vzdelávacia inštitúcia, ktorá vykonáva odbornú skúšku, za ňu môže pýtať najviac 300 eur. Návrh zákona z dielne ministerstva školstva stanovuje na rovnakú úroveň aj cenu opravnej skúšky. "Navrhovanou úpravou došlo k zvýšeniu poplatku za vykonanie opravnej skúšky z dôvodu rovnakých nákladov na organizáciu skúšky ako v prípade prvej skúšky," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu. Zmena by mala platiť od novembra tohto roka.

Norma zavádza opatrenie, podľa ktorého sa budú môcť zúčastniť na skúške odbornej spôsobilosti aj zamestnanci zaškolení zamestnávateľom a fyzické osoby, ktoré samostatným vzdelávaním získali spôsobilosť na výkon určitej práce. Súčasné znenie zákona definuje ďalšie vzdelávanie iba ako vzdelávanie vo vzdelávacích inštitúciách. Nový text zákona má rozšíriť ďalšie vzdelávanie aj o samostatné vzdelávanie fyzickej osoby a aktivity zamestnávateľov ako zaškoľovanie, na ktorých sa zúčastňuje zamestnanec.

Celoživotné vzdelávanie sú aktivity, ktorých cieľom je zlepšiť vedomosti, zručnosti a schopnosti. Tvorí ho školské vzdelávanie a ďalšie vzdelávanie nadväzujúce na stupeň vzdelania dosiahnutý v školskom vzdelávaní.