Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Opozícia by sa podľa Procházku mala vzdať šéfa NKÚ

Radoslav Prochádzka Foto: TASR

Premiér Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Opozícia by sa podľa nezradeného poslanca Radoslava Procházku mala vzdať možnosti obsadiť post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Smer-SD totiž, ako tvrdí Procházka, nikdy nepustí do čela NKÚ osobu, ktorá by ho mohla akokoľvek ohroziť. "Potrebuje tam totiž spolupáchateľa, nie dozorcu," povedal pre TASR Procházka.

Dodal, že opozícii už pred mnohými mesiacmi odporúčal, aby sa premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) poďakovala "za jeho veľkorysú ponuku" na miesto šéfa NKÚ a nechala ju tak. "Čím dlhšie sa opozícia bude snažiť tam niekoho svojho presadiť, tým smutnejší pohľad na ňu bude," doplnil.

Podľa Procházku by mali byť takéto funkcie obsadzované náhodným výberom zo stáleho kompetenčného zoznamu kvalifikovaných kandidátov. "Takýto model napokon ALFA navrhuje ako pravidlo pre nominácie v celej štátnej správe. Zabezpečil by totiž, že by príslušný verejný funkcionár nemal byť komu vďačný a koho poslúchať," vysvetlil.

Opoziční lídri nedávno potvrdili, že majú naďalej záujem obsadiť NKÚ nominantom opozície. Premiér Fico v stredu (3.4.) ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorí majú byť blízki opozícii. Navrhol bývalého šéfa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petra Macha, expredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Bélu Angyala a niekdajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka.

Podľa Fica by mala opozícia v súčasnosti buď predložiť meno spoločného kandidáta, na ktorom sa dohodla, alebo si vybrať jedného z ľudí, ktorých navrhuje on. Ak neprejde ani tento model, chce premiér postupovať cez konkurz. Pritom aj v tomto prípade by sa mal vybrať človek, ktorý je prepojený na opozičné štruktúry. "Pretože inak by nebola naplnená podmienka, že NKÚ patrí opozícii," povedal Fico.

Najvyšší kontrolný úrad stále nemá nového predsedu. Parlament sa ho pokúsil zvoliť už štyrikrát. Premiér Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.