Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia chce znova iniciovať schôdzu na odvolanie premiéra

Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) 9. septembra 2019 v Bratislave Foto: TASR - Jakub Kotian

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu nepodarilo otvoriť.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Opozícia chce opätovne iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Zozbierala už 26 podpisov, ďalšie chce vyzbierať v priebehu dňa. V pondelok to povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič po tom, ako sa poslancom opätovne nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra.

"V priebehu dneška dozbierame podpisy a odovzdáme ich do podateľne," doplnila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Počas pondelkovej mimoriadnej schôdze sa podľa jej slov prezentovalo minimum koaličných poslancov, hoci ich bolo v rokovacej sále prítomných dostatok. Poznamenala, že ide o porušenie demokratických práv opozície.

Predseda SaS Richard Sulík dodal, že Pellegrini ukázal svoju zbabelosť v oblasti konať pri odvolávaní Jankovskej. Dodal, že ako premiér by mal tiež tlačiť na vládnu koalíciu, aby ako celok tlačila na Súdnu radu SR, aby už Jankovská nemohla byť ani sudkyňou. Zdôraznil, že pozíciu sudkyne by po jej medializovaných kauzách zastávať nemala.



Na otázku, prečo nepočkajú do konca riadnej schôdze, kedy sa má odvolanie premiéra prerokovať, Matovič reagoval tým, že prečo by mali čakať. Kauzu už bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Moniky Jankovskej (Smer-SD) považuje za dôkaz prepojenia mafie na Smer-SD. Dodal tiež, že Jankovská mala pre Mariana K. vybavovať rozsudky za peniaze, preto ju polícia vyšetruje.

Poslancom sa ani v pondelok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať premiéra. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) oznámil, že návrh prerokujú na riadnej schôdzi ako posledný bod. Riadne zasadnutie sa začne v utorok 10. septembra.

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu nepodarilo otvoriť.

Predsedu vlády chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.