Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Opozícia avizuje protesty opäť vo štvrtok

Na archívnej snímke ľudia sa účastnia na spoločnom proteste opozície - hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia pred Úradom vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf PS Michal Šimečka pripomenul, že pokiaľ by sa novela prijala tak, ako to navrhovala vláda, už by dnes platila a ÚŠP by bol zrušený.

Bratislava 16. januára (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS avizujú ďalšie protesty proti novele Trestného zákona, ktorá predpokladá aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Protesty budú vo štvrtok (18. 1.) Opozícia žiada vládu, aby stiahla novelu z rokovania parlamentu.

Šéf PS Michal Šimečka pripomenul, že pokiaľ by sa novela prijala tak, ako to navrhovala vláda, už by dnes platila a ÚŠP by bol zrušený. Nestalo sa tak podľa neho aj vďaka verejnému tlaku.

Zároveň predstavitelia opozície avizovali, že budú iniciovať odvolávanie podpredsedu NR SR Andreja Danka (SNS) z funkcie pre okolnosti jeho dopravnej nehody. Chcú sa pýtať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), prečo policajná hliadka nedala Dankovi "fúkať" hneď po nehode. Šimečka tiež informoval, že v prípade opätovného schválenia novely tzv. kompetenčného zákona podá podnet na Ústavný súd SR. Plánuje sa pridať aj zvyšok opozície.