Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽaNO v úvode rokovacieho dňa presadzuje predĺžené víkendy

Na snímke v popredí predseda strany OĽaNO Igor Matovič, vľavo Miroslav Kadúc a vpravo Jozef Viskupič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa ich návrhu by si ľudia mohli čerpať voľno za štátny sviatok vždy v piatok.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú dať ľuďom viac predĺžených víkendov. Umožniť to má novela zákona o štátnych sviatkoch, o ktorej rokujú poslanci v úvode 10. rokovacieho dňa siedmej schôdze Národnej rady SR. Do diskusie sa prihlásili iba predstavitelia OĽaNO.


Bez rušenia sviatkov


Podľa ich návrhu by si ľudia mohli čerpať voľno za štátny sviatok vždy v piatok. Počíta s tým, že sa nebudú rušiť sviatky, ale "v prípade, ak vybrané štátne sviatky alebo sviatky pripadnú na utorok, stredu alebo štvrtok pracovného týždňa, presunuli by sa na piatok toho istého týždňa ako dni pracovného pokoja". V prípade 29. augusta by sa tento systém uplatňoval s určitými odchýlkami.

Prijatím tohto návrhu sa podľa OĽaNO Slovensko priblíži k úrovni štátov, ktoré už obdobnú právnu úpravu majú zavedenú desaťročia v podobe tzv. "bank holiday". Igor Matovič zdôraznil, že ide o apolitický návrh, ktorý bude mať pozitívny dopad na rast HDP.

Poslanci sa dnes majú venovať aj novele zákona o štátnom občianstve, ktorou chcú obyčajní zmierniť súčasnú právnu normu prijatú počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Kabinet ním v máji 2010 reagoval na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Na základe tohto zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Počas minulej vlády Ivety Radičovej sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Pochádzali z dielne vtedajšej koalície, od matovičovcov, aj od Smeru-SD. Obyčajní s novelou prichádzajú opäť.