Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ohrozené územia v dvoch pohoriach zalesnia Lesy SR pôvodnými drevinami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

V pôvodnom zložení lesa na území Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny sa totiž výrazne zmenšilo zastúpenie hlavných listnatých drevín ako buk či dub.

Banská Bystrica 13. marca (TASR) - Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky (SR) s maďarskými lesníkmi z IPOLY ERDŐ Zrt. spustili v týchto dňoch dvojročný cezhraničný projekt Spoločné napomáhanie prirodzeným lesom. Partneri zastabilizujú ohrozené cezhraničné homogenizované rovnoveké lesy a prevedú ich na pôvodné, druhovo rozmanité, heterogénne a rôznoveké lesné porasty. Spropagujú i miesta realizácie projektu dobudovaním turistickej infraštruktúry v lokalite Počúvadlo v okrese Banská Štiavnica a v maďarskom Romhány, čím zvýšia atraktívnosť a návštevnosť regiónu.

V oblasti Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny, ale i v maďarských lesoch v pohorí Börzsöny a Cserhát sa práve premenou poškodených a zanedbaných porastov pestovnými zásahmi, zabezpečí zachovanie a rozvoj lesných zdrojov. „Hlavným cieľom projektu je zvyšovanie atraktivity prihraničného prírodného územia so zvýšením návštevnosti cez obnovu prírodných hodnôt. To sa dosiahne trvalo udržateľným obhospodarovaním lesov cestou stabilizácie ohrozených rovnovekých homogénnych porastov a ich premenou na porasty zložené z viacerých pôvodných druhov drevín tak, aby spĺňali všetky funkcie lesov pre rôzne cieľové skupiny,“ vysvetľuje generálny riaditeľ podniku Lesy SR Marian Staník.

V pôvodnom zložení lesa na území Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny sa totiž výrazne zmenšilo zastúpenie hlavných listnatých drevín ako buk či dub. Vysoké stavy raticovej zveri, ktoré tu nachádzajú ideálne životné podmienky, spôsobujú sústavné poškodzovanie mladých lesných porastov. Na niektorých miestach sú nárasty duba a buka tak poškodené, že začali byť prerastané hrabom, agátom a jaseňom. Potenciál na obnovu pôvodných lesných porastov tu ale je, pretože v predmetnom území sa nachádza kvalitný ekotyp duba a buka.

Súčasťou projektu je aj obnova lesníckeho náučného chodníka Počúvadlo – lokalita Lipová. Cieľom rekonštrukcie je informovať návštevníkov v danej lokalite a zvýšiť počet zaujímavostí a množstvo ponúkaných programov. Taktiež vytvára podmienky pre voľnočasové aktivity návštevníkov atraktívneho územia s prirodzenými lesmi.

Je to už tretí úspešný projekt podniku Lesy SR v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika-Maďarsko, do ktorého sa zapojili slovenskí a maďarskí lesníci. Celkový rozpočet projektu je 778.106,52 eura, z čoho 661.390,54 eura pochádza zo zdrojov EFRR, 80.037,74 eura zo štátneho rozpočtu a 36.678,24 eura predstavuje vlastné spolufinancovanie projektových partnerov.