Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Odmietnutie pristátia vrtuľníkov USA považuje SaS za nepriateľské

Na archívnej snímke Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová (SaS). Foto: TASR Pavel Neubauer

Odmietame sa prizerať nielen na to, ako nominanti SNS tunelujú rezort obrany, ale aj na to, ako vysielajú do sveta signály, že SR nie je spoľahlivým členom Severoatlantickej aliancie, uviedol Galko.

Bratislava 14. júna (TASR) - Kauza odmietnutia medzipristátia amerických vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch je signálom nedôveryhodnosti Slovenska ako partnera NATO či Európskej únie. Tvrdia to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Ľubomír Galko a Martin Klus (obaja SaS). Odborník opozičného hnutia OĽaNO na obranu Jaroslav Naď to označil za geopolitické šialenstvo.

„Odmietame sa pasívne prizerať nielen na to, ako nominanti SNS tunelujú rezort obrany, ale aj na to, ako vysielajú do sveta signály, že Slovensko nie je spoľahlivým členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie,“ uviedol Galko.

Klus vyzval ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby "nominantom SNS nedovolili na ministerstve obrany dokonať akt nepriateľstva voči nášmu spojencovi" a prinútili rezort zmeniť zákaz medzipristátia vrtuľníkov na povolenie.

"Nielenže to je geopolitické šialenstvo, toto by mal premiér okamžite riešiť," skonštatoval Naď s tým, že americké vrtuľníky napokon natankovali a zaplatili v inej krajine. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič zdôraznil, že za zachovanie letiska v Piešťanoch bojovalo aj vedenie Trnavského samosprávneho kraja. "To letisko si nejako zarobiť musí," skonštatoval. Prístup SNS podľa jeho slov okráda letisko, jeho zamestnancov i samosprávu.

V tejto súvislosti chce o dodržiavaní medzinárodných záväzkov a geopolitickej orientácii Slovenska hovoriť aj Most-Híd na najbližšej koaličnej rade. Od ministerstva obrany žiada dôveryhodné vysvetlenie.