Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pri oddlžovaní nemocníc použijú spoločnosť, ktorá mala slúžiť unitáru

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo spoločnosť pôvodne chcelo zrušiť, keďže zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia sa už neplánuje.

Bratislava 27. júna (TASR) - Spoločnosť, ktorá sa mala za minulej vlády pôvodne využiť na nezrealizovaný plán iba jednej zdravotnej poisťovne, má teraz poslúžiť pri oddlžovaní nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ju plánuje premenovať a postúpiť na ňu niektoré dlhy, vyplýva z informácie, ktorú pripravilo pre vládu.

Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, ktorá v súčasnosti nevykonáva žiadnu činnosť, sa má po novom nazývať Debitum. "V súlade s koncepciou oddlženia zdravotníckych zariadení sa plánuje využiť túto spoločnosť, ktorá je v 100-percentnom vlastníctve štátu, na účely postúpenia pohľadávok po lehote splatnosti Sociálnej poisťovne, ktoré eviduje vo vzťahu k nemocniciam," vysvetlil rezort.

Ministerstvo spoločnosť pôvodne chcelo zrušiť, keďže zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia sa už neplánuje. Šéf rezort Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) ju v apríli označil za "v zásade mŕtvu". Dlhodobo je stratová, nemá žiadneho zamestnanca. Funguje od roku 2013, vtedy skončila so stratou 3119 eur. V roku 2014 mala stratu 17.785 eur. V roku 2015 skončila v mínuse 3810 eur a vlani mala stratu 1056 eur.