Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Odborári chystajú konferenciu o problémoch v školstve

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na konferenciu majú prísť aj zástupcovia súkromných, cirkevných škôl, gymnázií a ďalších partnerských organizácií.

Bratislava 10. marca (TASR) - Školskí odborári organizujú na budúci týždeň (15.3.) odbornú konferenciu, ktorá má pomenovať problémy v školstve.

Na podujatie pozvali premiéra Roberta Fica (Smer-SD), zástupcov z viacerých ministerstiev, predstaviteľov miest a obcí a odborárov zo zahraničia. "Konferenciou chceme nastaviť zrkadlo tomu, čo je v školstve dobré a čo je zlé tak, aby naše závery boli pretavené aj do systémových zmien v rámci ministerstva školstva," povedal pre TASR líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Pokiaľ sa ministerstvo nebude snažiť problémy riešiť, zasadnú podľa neho orgány odborového zväzu, ktoré rozhodnú o ďalších postupových krokoch.

Na konferenciu majú prísť aj zástupcovia súkromných, cirkevných škôl, gymnázií a ďalších partnerských organizácií. Práve s nimi sa koncom januára tohto roka odborári spojili vo výzve vláde. V nej požadovali ďalšie zvýšenie platov od júla tohto roka, väčší balík peňazí do školstva a ďalšie systémové zmeny. Požiadavky vo výzve by malo ministerstvo podľa odborárov pretaviť do vízie o ďalších krokoch v školstve, ktorú šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) pripravuje v spolupráci s novou Radou pre systémové zmeny v školstve. Parlamentu ju má predložiť do konca marca.