Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Podpora pre Most-Híd, SNS, SaS a KDH stúpa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK na vzorke 1058 respondentov formou osobného dopytovania a webového dotazníka v dňoch 1. 12. 2016 až 22. 1. 2017.

Bratislava 16. februára (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali v predchádzajúcich dvoch mesiacoch, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 25 percent hlasov. Druhou najsilnejšou stranou by bola SaS s 15 percentami a treťou SNS s 11 percentami. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK na vzorke 1058 respondentov formou osobného dopytovania a webového dotazníka v dňoch 1. 12. 2016 až 22. 1. 2017.

V parlamente by sedeli aj predstavitelia ďalších piatich politických strán. OĽaNO-NOVA by volilo 10,5 percenta voličov, ĽSNS 8 percent, Most-Híd 7,5 percenta, KDH 7 percent a Sme rodinu 5,5 percenta. Pred bránami Národnej rady SR by ostali SMK-MKP (4 percentá), #Sieť (2 percentá) a iné politické subjekty.

Účasť v hypotetických voľbách do NRSR avizovalo podľa Medianu SK 53,5 percenta respondentov. Volieb by sa zúčastnili najmä ľudia vo veku 65 rokov a viac (56,9 percenta). Ochotu ísť voliť deklarovali však aj mladí vo veku 18 – 24 rokov (54,2 percenta).

Po desiatich mesiacoch od parlamentných volieb mierne stúpla podpora koaličných strán SNS a Most-Híd. SNS získala v minuloročných parlamentných voľbách 8,6 percenta, Most-Híd 6,5 percenta hlasov.

V posledných mesiacoch je možné pozorovať klesajúcu podporu vládnej strany Smer-SD. "Kauzy spájané s touto stranou sa pravdepodobne odzrkadlili už aj na rozhodovaní voličov," píše Median. V minuloročných parlamentných voľbách získal Smer-SD 28,3 percenta hlasov.

"Z opozičných strán je možné pozorovať mierny nárast podpory v prípade SaS, ktorá v minuloročných voľbách získala 12,1 percenta hlasov," uvádza Median. Najväčší prepad je možné pozorovať v prípade strany #Sieť. V minuloročných voľbách získala 5,6 percenta hlasov. Jej podpora je tak v súčasnosti oproti výsledkom z marcových volieb len tretinová, píše Median.

Mierne stúpajúci trend si naďalej udržiava mimoparlamentné KDH. "Čo môže byť mimo iného aj dôsledkom zmien v predsedníctve," vysvetľuje agentúra. Minulý rok získalo KDH vo voľbách 4,9 percenta.



Asi 52,5 percenta pravdepodobných voličov si je úplne istých výberom strany, pokiaľ by sa v súčasnosti konali voľby. Volebné preferencie by sa tak podľa Medianu mohli pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch výraznejšie meniť. Svojou voľbou sú si istejší respondenti maďarskej národnosti (70,7 percenta). Najmenej istí sú si voliči strán #Sieť, Sme rodina a SNS.

Najvyšším volebným potenciálom naďalej disponuje Smer-SD, informuje Median. Ak by ho volili všetci potenciálni voliči, ktorí stranu reálne zvažujú a nevylučujú účasť, mohol by získať až 30,5 percenta. "Nízky rozdiel medzi ziskom vo volebnom modeli a volebným potenciálom v prípade strany Smer-SD je spôsobený tým, že váhajúci voliči túto stranu najčastejšie uvádzajú ako prvú zvažovanú možnosť, zatiaľ čo napríklad KDH a Most-Híd sú často strany druhej až tretej voľby," vysvetľuje Median.

Vysokým volebným potenciálom disponuje aj opozičná SaS (24,5 percenta). Šancu na vstup do NR SR by mala vďaka volebnému potenciálu vyše 5 percent aj SMK–MKP.