Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Od júla je možné nový občiansky preukaz vybaviť kdekoľvek do dvoch dní

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Správny poplatok za urýchlené vydanie občianskeho preukazu do dvoch pracovných dní je 20 eur

Bratislava 29. júna (TASR) - Od začiatku letných prázdnin si budú môcť občania požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru na Slovensku.

Umožňuje to novela zákona o občianskych preukazoch, ktorá nadobudne účinnosť 1. júla. Preukaz by im mali vydať už do dvoch dní.

Možnosť vybaviť si preukaz kdekoľvek však zatiaľ majú len občania, ktorí ho získali po 1. júli 2008. Tí, ktorým ho vydali pred týmto termínom, musia ísť na okresné riaditeľstvo v mieste svojho trvalého bydliska. Pri podaní každej ďalšej žiadosti však už výhodu budú môcť využiť aj oni.

Ďalšou novinkou je možnosť urýchleného vydania občianskeho preukazu. Štandardne bola lehota vydania do 30 dní, od júla zákon umožňuje občiansky preukaz vybaviť do dvoch pracovných dní.

"Najmä v tomto letnom dovolenkovom období je táto novinka veľkou výhodou," poznamenala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová s tým, že správny poplatok za urýchlené vydanie občianskeho preukazu do dvoch pracovných dní je 20 eur. Táto suma sa však pripočíta ku každému základnému správnemu poplatku, podľa dôvodu žiadosti o vydanie občianskeho preukazu. Ak občan napríklad chce zmeniť svoje údaje, poplatok je 4,50 eur. Ak preukaz stratí či poškodí zaplatí 16,50 eur. V prípade, že sa mu podarí preukaz stratiť v priebehu dvoch rokov, správny poplatok je 33 eur.

"Ďalšou službou pre občanov je možnosť zaslania vyhotoveného občianskeho preukazu na adresu v rámci Slovenskej republiky," pokračovala Baloghová. Adresu občan zadá pri podaní žiadosti o vydanie občianskeho preukazu, pričom môže ísť napríklad o adresu trvalého pobytu, zamestnania alebo inú adresu. Za takúto službu zaplatí poplatok vo výške 3 eur, čo sa tiež pripočíta k základnému poplatku. Občan môže tiež požiadať o zaslanie vyhotoveného občianskeho preukazu na iné okresné riaditeľstvo Policajného zboru, než to, na ktorom si túto žiadosť podal, bez poplatku.

Bližšie informácie o podmienkach vydania občianskeho preukazu sú na internetovej stránke http://www.minv.sk/?obcianske-preukazy.