Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nórske fondy pomohli vylepšiť Poloniny

Stužický prales v NP Poloniny bol zapísaný do zoznamu prírodného dedičstva UNESCO ako jeden z bukových pralesov Východných Karpát. Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Projekt sa však realizoval aj v Užanskom národnom prírodnom parku na Ukrajine a sčasti aj v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat na východe Slovenska.

Banská Bystrica 11. augusta (TASR) - Objekty mäkkého turizmu, vyčistené chodníky, nové edukačné tabule či rôzne informačné materiály pre turistov sa zrealizovali za uplynulých 18 mesiacov v rámci nórskeho projektu Ochrana prírody ako príležitosť pre regionálny rozvoj v prihraničnom území na slovenskej a ukrajinskej strane. Prijímateľom grantu bola Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, pričom podstatná časť podpory rozvoja ekoturizmu sa sústredila do Národného parku (NP) Poloniny.

Projekt sa však realizoval aj v Užanskom národnom prírodnom parku na Ukrajine a sčasti aj v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat na východe Slovenska.

V parkoch sa vykonal rozsiahly manažment biotopov, vypracovaná bola stratégia rozvoja mäkkého cestovného ruchu v rámci obcí Uličskej doliny a Veľkobereznianskeho regiónu na oboch stranách hranice. Vyškolili sa stakeholderi a strážcovia prírody zo Slovenska a Ukrajiny.

Projekt mal definovaných viacero cieľov. Predovšetkým išlo o podporu príležitostí a podmienok pre alternatívny regionálny rozvoj na báze mäkkého cestovného ruchu. V siedmich obciach (Nová Sedlica, Zboj, Kolbasov, Ruský Potok, Topoľa, Runina a Príslop) sa postavili na základe požiadavky Spoločenstva obcí mikroregiónu Uličská dolina (SOMUD) objekty mäkkého turizmu. „Budú stále otvorené. Turista v nich nájde propagačné materiály o území, turistickú mapu a prvotnú informáciu o miestnych prírodných a kultúrnych hodnotách,“ hovorí riaditeľ NP Poloniny Mário Perinaj.

"Dokázali sme sa zhodnúť na spoločnej prezentácii doliny, aby sme pomohli domácim výrobcom. Napríklad už dnes si viem predstaviť, že drevené domčeky mäkkého turizmu poslúžia včelárom či syrárom, aby mohli ponúknuť turistom med či korbáčiky. Mohli by sme vytvoriť aj vlastnú značku ekologického poloninského medu," dodáva predseda SOMUD a starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak.

Aj na ukrajinskej strane v Užanskom národnom prírodnom parku boli postavené štyri objekty mäkkého turizmu, konkrétne v oblastiach Lubne, Stužice, Žornave a Stryčave. Zároveň sa v Stužici realizoval aj táborový areál.

Do projektového územia na oboch stranách hranice sú v týchto dňoch distribuované stovky informačných materiálov pre turistov - rôzne brožúry, pohľadnice, magnetky a pod. Osadilo sa tam viac než desať nových trojjazyčných edukačných tabúľ, údržbou prešlo zhruba 40 kilometrov turistických chodníkov priamo v Uličskej doline.

Projekt ponúkol 11 priamych a 30 nepriamych pracovných miest. Pôvodne mal trvať dva roky, no keďže sa s jeho realizáciou začalo neskôr, z plánovaného objemu finančných prostriedkov za takmer 900.000 eur sa vyčerpalo viac než 700.000 eur. Nórske kráľovstvo prispelo 85 percentami, slovenská strana pätnástimi percentami.