Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ochorenie na West Nílsku horúčku sa v SR doteraz nezaznamenalo

"V sedemdesiatych rokoch bol West Nile Virus izolovaný aj z komárov zo Záhorskej nížiny," informoval ďalej zastupujúci hlavný hygienik Ivan Rovný

Bratislava 29. júla (TASR) - Prípad ochorenia na West Nílsku horúčku sa na Slovensku doteraz nezaznamenal, protilátky proti vírusu sa však zistili u dvoch až štyroch percent zdravých osôb a tiež u vtákov, voľne žijúcej lovnej zveri a u domácich zvierat. "V sedemdesiatych rokoch bol West Nile Virus izolovaný aj z komárov zo Záhorskej nížiny," informoval ďalej zastupujúci hlavný hygienik Ivan Rovný.

Ochorenie sa koncom júna zaznamenalo v gréckych Aténach. "Helenické centrum pre prevenciu a kontrolu ochorení nariadilo opatrenia pre Národnú transfúziologickú stanicu v Attice. Sledovať výskyt príznakov ako náhly nástup horúčky trvajúcej tri až päť dní, bolesti hlavy, hrdla, pohybového aparátu, vyrážky na trupe a končatinách, únava, nechutenstvo a bolesti brucha do 28 dní od príchodu z Grécka. V prípade výskytu príznakov je potrebné vyhľadať lekára," vysvetlil Rovný.

Pôvodca ochorenia je West Nile Virus. Rezervoárom vírusu sú divokožijúce vtáky. Prenášačom je druh komára Culex. Človek sa infikuje po poštípaní. Infekcia sa môže vyvinúť aj pri transplantácii orgánov alebo transfúzii krvi. Inkubačný čas je dva až 14 dní. "Účinná vakcína proti tejto nákaze nie je k dispozícii. Prevencia spočíva v ničení komárov a v individuálnej ochrane pred poštípaním," ozrejmil Rovný.

Ochorenie je rozšírené v severoafrických pobrežných oblastiach, vo východnej a južnej Afrike, Južnej Európe, na Blízkom a Strednom Východe a v Indii. V Európe boli ochorenia v južnom Rusku, na Ukrajine, Moldavsku, Bielorusku, Rumunsku, Francúzsku, Španielsku, Portugalsku, Maďarsku a v Českej republike.