Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Takto si budeme pamätať Stanislava Dančiaka

Herec Stanislav Dančiak, archívna snímka. Foto: TASR

Stvárnil nezabudnuteľné filmové úlohy a svoj hlas prepožičal aj známym postavičkám ako zbojník Jurošík či mimozemšťan Alf.


Bratislava 5. augusta (Teraz.sk) - Legendárny slovenský herec Stanislav Dančiak by sa 26. októbra dožil 76 rokov. V noci zo soboty na nedeľu (5.8.) zomrel v jednej z bratislavských nemocníc. Naposledy vydýchol v spánku.

Filmoví i divadelní fanúšikovia si ho i naďalej budú pamätať aj vďaka charakteristickým postavám, ktoré stvárnil v mnohých filmoch, hrách i humoristických skečoch.


S Mariánom Zednikovičom napríklad vytvoril nezabudnuteľnú dvojicu v minigroteskách Lord Norton a sluha James (2002). Zahral si napríklad aj v známych seriáloch Lekár umierajúceho času (1983) a Alžbetin dvor (1986).

V roku 2011 bol uvedený do Siene slávy počas galavečera televíznej diváckej ankety Osobnosť televíznej obrazovky (OTO).

Nakrúcanie niekoľkohodinového silvestrovského zábavného programu prebehlo 18. novembra 2002 v priestoroch STV v Bratislave za účasti desiatok známych umelcov a osobností slovenskej i českej kultúry a spoločenského života. Na snímke slovenskí herci Stano Dančiak a Michal Dočolomanský/vpravo/.
Foto: TASR - Vladimír Benko


V budove Ministerstva kultúry SR v Bratislave sa 19. marca 1999 uskutočnilo spomienkové stretnutie umeleckej obce, politikov a médií pri príležitosti II. výročia štrajku divadelníkov a okupačného štrajku budovy MK SR. Na snímke herec Stano Dančiak v únikovom preoblečení bývalého ministra kultúry SR Ivana Hudeca spred dvoch rokov.
Foto: TASR - Miroslava Cibulková


Herec Stanislav Dančiak, archívna snímka.
Foto: TASR


Prvé predstavenie hry Ľubomíra Feldeka Horor v horárni bude môcť verejnosť prvýkrát vidieť na premiére v sobotu 19. januára 2002 na pôde Malej scény v Bratislave. Hlavným zámerom autora bolo podať trochu inak klasické dielo slovenskej literatúry Hájnikova žena, ktorú napísal Pavol Országh Hviezdoslav. Na snímke Ľubomír Feldek (vľavo) s hercom Stanom Dančiakom, ktorý stvárnil Dr. Nádašiho.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Na snímke Pavol Mikulík (uprostred), Marián Labuda (vľavo) a Stano Dančiak (vpravo).
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková