Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zásada úplnej verejnosti zasadnutí školských rád sa zavádzať nebude

Na archívnej snímke Oto Žarnay. Foto: TASR/Jakub Kotian

Úzko prepojená s neverejnosťou zasadnutí je podľa O. Žarnaya aj nedostatočná informovanosť verejnosti o mieste, čase, dátume a programe zasadnutia rady školy.

Bratislava 20. júna (TASR) - Zasadnutia rady školy nebudú musieť byť verejné v plnom rozsahu, jej členovia budú môcť aj naďalej rozhodnúť o rokovaní za zatvorenými dverami. Poslanci NR SR v stredu nepodporili návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve od Ota Žarnaya (nezaradený), ktorý chcel takúto zásadu verejnosti presadiť.

Svojou novelu chcel ďalej zabezpečiť včasné a riadne informovanie verejnosti o zasadnutiach rady školy, eliminovať konflikt záujmov volených členov rady školy a rozšíriť možnosti odvolania člena rady. "Zásada verejnosti zasadnutí rady školy je v zákone síce ukotvená, ale práve možnosť jej obmedzenia dvojtretinovou väčšinou členov rady je svojvoľne zneužívaná a spôsobuje zvyčajne rokovania za zatvorenými dvermi, čím nie je daný priestor verejnosti na vyjadrenie sa k aktuálnej školskej problematike najmä regionálneho charakteru, ale aj k situácii priamo v danom školskom objekte," uviedol Žarnay.

Úzko prepojená s neverejnosťou zasadnutí je podľa jeho slov aj nedostatočná informovanosť verejnosti o mieste, čase, dátume a programe zasadnutia rady školy. "Eliminuje sa tak priestor vonkajšieho pripomienkovania aktuálneho stavu v škole a dáva možnosť na realizáciu ťažko kontrolovateľných a manipulatívnych riešení vzniknutých problémov," dodal.