Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci preveria starostlivosť o hendikepovaných v detských domovoch

Na snímke členka výboru Natália Blahová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prieskum navrhla poslankyňa Natália Blahová.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Poslanci ľudskoprávneho výboru sa pozrú na starostlivosť o deti s ťažkým zdravotným postihnutím v špecializovaných skupinách v detských domovoch. Dohodli sa na tom počas rokovania Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Prieskum navrhla poslankyňa Natália Blahová. Tvrdí, že má avízo o tom, že zamestnanci a riaditelia detských domovov nemajú dostatočné podmienky na to, aby sa venovali deťom s ťažkým zdravotným postihnutím. „Podmienky v detských domovoch nie sú pripravené na to, že deti s postihnutím potrebujú opatrovateľskú, ošetrovateľskú, zdravotnú aj špeciálnu pedagogickú starostlivosť,“ uviedla Blahová.

Poslanec NR SR Augustín Hambálek (Smer-SD) sa obáva toho, aby sa prieskum nevyužil na poslanecký boj, čo sa mu zvlášť pri téme detí nepáči. „Máme tu celý rad odborníkov, dve ombudsmanky, ktoré sa o to starajú. Pripadá mi to také, že ideme suplovať tieto orgány,“ povedal.

Blahová mu oponovala a poukázala pri tom na správu verejnej ochrankyne práv a komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré už na tento problém upozorňovali.