Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci NR SR prerokovali už polovicu programu schôdze

Na snímke pohľad na rokovaciu sálu počas 35. schôdze NR SR 16. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Deň ukončili zákonodarcovia novelou zákona o rokovacom poriadku z dielne SaS.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady už prerokovali polovicu programu aktuálnej 35. schôdze. Stačilo im na to iba dva a pol dňa. Schôdza sa začala v utorok o 13.00 h. Tretiemu rokovaciemu dňu dominoval návrh na zastropovanie dôchodkového veku v Ústave SR.

Deň ukončili zákonodarcovia novelou zákona o rokovacom poriadku z dielne SaS. Liberáli chcú, aby prvé dve otázky na premiéra v rámci parlamentnej Hodiny otázok sa vyberali iba z otázok položených opozíciou. Členovia vlády by tiež mali dostatočne skoro informovať snemovňu o svojej prípadnej neprítomnosti na Hodine otázok.

Do lavíc sa vrátia v piatok 19. októbra, kedy budú rokovať o ďalších poslaneckých návrhoch na programe schôdze. O prerokovaných bodoch opäť poslanci nerozhodnú, zrušili si totiž hlasovanie. Hlasovať budú až na budúci týždeň.

Rýchlemu napredovaniu schôdze napomáha, že zasadnutie prebieha neštandardne. Rokovacie dni sú dlhšie ako zvyčajne, pridal sa k nim aj pondelok, kedy obyčajne plénum nezasadá. Okrem toho rokovacie dni aktuálne neprerušujú hlasovania, keďže si väčšinu z nich na tento týždeň parlamentná väčšina zrušila. Zmeny oproti zvyčajnému priebehu schôdze odôvodnila pracovnými cestami a blížiacimi sa štátnymi sviatkami. Do pléna po týchto zmenách chodí iba niekoľko poslancov.