Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NRSR: Otváranie podozrivých listov odporučilo aj ministerstvo vnútra

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

Ďalej to bol Úrad na ochranu ústavných činiteľov. Takto dnes vysvetlila otváranie pošty adresovanej poslancom šéfka komunikácie parlamentu Z. Čižmáriková. Kritizoval to poslanec a šéf OĽANO-NOVA.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Kancelária Národnej rady (NR) SR postupuje pri nakladaní s listovými zásielkami v súlade s odporúčaniami, ktoré jej adresovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR a Úrad na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ). Takto dnes vysvetlila otváranie pošty adresovanej poslancom šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. Kritiku tohto postupu, ktorú dnes prezentoval Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), odmietla.


"Kancelária NR SR ostro vystupuje proti vyjadreniam poslanca, ktorý iba účelovo manipuluje s informáciami. Kancelária musí postupovať podľa zákonov a odporúčaní, ktoré dostáva, či už z MV alebo ÚOÚČ. V novembri 2016 nám bola poslaná smernica z MV SR, ktorá nariaďuje, ako postupovať pri zásielkach. Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky," vysvetlila Čižmáriková.

Preto boli podľa jej slov na podateľni vytvorené ďalšie ochranné pomôcky. "Zamestnanci kancelárie, ktorí majú k zásielkam prístup, majú previerky a musia dodržiavať listové tajomstvo," uistila Čižmáriková.

V príkaze vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana sa zároveň doslovne píše, že "zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu troch mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje”. Čižmáriková tvrdí, že doteraz si poslanci takéto zásielky nechceli preberať. "Na 99 percent ide o pohľadnice s vulgárnym obsahom, ktoré sa uschovávajú a predtým, ako sa skartujú, je daný poslanecký klub upozornený, že má takú zásielku, aby si ich išiel prebrať," povedala. Napriek tomu, že príkaz hovorí, že sa vulgárna či hanlivá zásielka adresátovi nepostupuje, Čižmáriková tvrdí, že kluby budú upovedomené, že ju majú.

Na otázku, prečo sa musia preverovať zásielky od fyzických osôb, ale od právnických nie, Čižmáriková odvetila, že posledné tri kontaminované listy boli práve od fyzických osôb. "Predseda parlamentu má otvorenú každú korešpondenciu, či už od fyzickej alebo právnickej osoby. Tu si nikto nevymýšľa pravidlá, postupuje sa v súlade s odporúčaniami," podotkla a odmietla, že by v tomto prípade išlo o rozhodnutie šéfa NR SR Andreja Danka (SNS). "Predseda parlamentu je samostatná osoba, Kancelária NR SR je ďalšia inštitúcia," zdôraznila.

Podľa Čižmárikovej každá zásielka, ktorá poslancom príde, prechádza skenerom, röntgenom a zariadením, ktoré skúma rádioaktivitu. "Ak všetky tieto prístroje nezachytia podozrivý obsah a vyškolení zamestnanci cítia, že tam môže byť niečo iné ako list, vtedy je otváraná a preverovaná," dodala s tým, že korešpondencia sa otvára na všetkých štátnych inštitúciách a smernica MV SR sa týka aj Úradu vlády SR, Prezidentského paláca či ministerstiev.

Matovič dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktorý obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

Igor Matovič ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. "Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.