Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O zásahu policajtov pri Novej Bani chcú poslanci hovoriť na výbore

Ilustračné foto Foto: TASR

Po policajnom zásahu zahynul 17-ročný mladík. Poslanci upozornili, že za posledný rok ide už o tretí prípad streľby na mladých ľudí v aute.

Bratislava 19. júna (TASR) – Opoziční poslanci chcú k prípadu streľby policajtov na unikajúce auto pri Novej Bani zvolať mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. Po policajnom zásahu zahynul 17-ročný mladík. Poslanci upozornili, že za posledný rok ide už o tretí prípad streľby na mladých ľudí v aute.

"Musíme sa pýtať, či v tom nie je systémové zlyhanie. Musíme si položiť túto otázku. Musíme sa pýtať, či je potrebné, aby na vodiča, pri ktorom si nie som istý, koho má v aute, nie som si istý, či je to páchateľ závažnej trestnej činnosti, či je správne takéhoto vodiča prenasledovať. Ak áno, či je správne na takéto auto strieľať," uviedol Ľubomír Galko (SaS). Ako dodal, to čo sa prihodilo, je závažná udalosť.

Preto poslanci zvolávajú mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. Má sa uskutočniť bez prítomnosti médií. "Chceme bez ohľadu na mediálnu prestrelku počuť skutočne, čo sa stalo a ako predísť tomu, aby sa takéto veci nestávali," uviedol Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). Na výbor chcú zavolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), žiadajú pozvať aj policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) sedemnásťročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Vybrala za autom v smere na obec Orovnica, zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré vodič reagoval zrýchlením a následne aj riskantným predbiehacím manévrom. Policajti preto použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. Auto následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.