Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NRSR: J. Figeľ už netrvá na odmeňovaní oznamovateľov korupcie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci NR SR posunuli návrh zákona do druhého čítania ešte v máji. Podobný zákon pripravuje aj pracovná skupina rezortu vnútra a rezortu spravodlivosti.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH Ján Figeľ navrhuje zo zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi, ktorý sám predložil, vypustiť paragrafy o odmenách.

Ak by oznamovatelia korupcie mohli dostať odmenu z hodnoty, ktorú sa pre štát poradilo zachrániť, podľa jeho dnešných slov by to malo negatívny dosah na štátny rozpočet. Povedal to na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

"Pre prijateľnosť a zároveň, že to nemá buď procesné alebo finančné priame dosahy na rozpočet ministerstva spravodlivosti alebo verejnej správy, pre tento moment navrhujem paragrafy o poskytovaní odmien z návrhu vypustiť," povedal Figeľ. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic (NOVA) poukázal na to, že do parlamentu bola predložená staršia verzia návrhu zákona, ktorú vypracovali na ministerstve vnútra počas predchádzajúcej vlády. "Ak niekto svojím oznámením zachráni 300.000 eur a dostane odmenu 15.000 eur, tak mne to vychádza logicky, že to má dosah na štátny rozpočet pozitívny," povedal Lipšic.

 Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie, daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom európskych spoločenstiev. Poslanci NR SR posunuli návrh zákona do druhého čítania ešte v máji. Podobný zákon pripravuje aj pracovná skupina rezortu vnútra a rezortu spravodlivosti, ktorý má byť podľa ich tvrdení komplexnejší a obsahovo širší.

Mičovský chce pre bojovníkov s korupciou nielen odmeny, ale aj vyznamenania

Ján Mičovský
Foto: TASR/Martin Baumann
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa pokúsia vrátiť odmeny pre oznamovateľov korupcie do zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi. Zákon predložil šéf KDH Ján Figeľ, pôvodne navrhoval aj odmeny. Na dnešnom parlamentnom brannobezpečnostnom výbore od nich však upustil. Ján Mičovský (OĽaNO) s týmto krokom nesúhlasí. Na odmenách trvá, okrem nich sa pokúsi do zákona dostať aj štátne vyznamenania pre bojovníkov s korupciou.

"Štát by mal odmeniť statočných občanov, oznamovateľov korupcie, najmä ak táto odmena je len podielom zo štátnych prostriedkov, ktoré by bez ich statočnosti boli navždy stratené," povedal Mičovský. V štátnych vyznamenaniach vidí "dôležitý etický odkaz predstaviteľov štátu, že ľudia bojujúci s korupciou si zasluhujú všeobecnú úctu a ich správanie nám má byť vzorom". Mičovského mrzí, že Figeľ upustil od odmien, čím vlastne pristúpil na "rétoriku ministerstva, ktoré odmietlo snahu odmeniť oznamovateľov korupcie s argumentom, že oznámenie korupcie je povinnosť každého občana".

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic (NOVA) poukázal na to, že do parlamentu bola predložená staršia verzia návrhu zákona, ktorú vypracovali na ministerstve vnútra počas predchádzajúcej vlády. "Ak niekto svojím oznámením zachráni 300.000 eur a dostane odmenu 15.000 eur, tak mne to vychádza logicky, že to má dosah na štátny rozpočet pozitívny," povedal Lipšic.