Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novým predsedom Slovenskej advokátskej komory je Ľubomír Hrežďovič

Ľubomír Hrežďovič Foto: TASR/Pavol Remiaš

V tajnom hlasovaní členovia Predsedníctva SAK zvolili spomedzi seba za predsedu komory Ľubomíra Hrežďoviča a za podpredsedu SAK Radoslava Procházku.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Novým predsedom Slovenskej advokátskej komory (SAK) je Ľubomír Hrežďovič. Nahrádza v čele komory ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Pre TASR to dnes uviedla riaditeľka publikačného a mediálneho odboru SAK Nadežda Ondrišová.

Vo štvrtok (12. 4.) sa uskutočnilo zasadnutie Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory, ktorého témou bolo zvolenie nového predsedu. Vzhľadom na to, že doterajší predseda SAK Tomáš Borec bol 4. apríla 2012 vymenovaný do funkcie ministra spravodlivosti a vzdal sa členstva v Predsedníctve SAK, ako aj funkcie predsedu SAK, bolo potrebné zvoliť jeho nástupcu.

V tajnom hlasovaní členovia Predsedníctva SAK zvolili spomedzi seba za predsedu komory Ľubomíra Hrežďoviča a za podpredsedu SAK Radoslava Procházku.

"Mojím prvoradým cieľom bude zachovať kontinuitu práce Komory a nastavený trend tak, ako sme to s predsedníctvom SAK strategicky naplánovali ešte v roku 2010. Chcel by som Komoru a jej činnosti v prvom rade priblížiť viac všetkým advokátom, ale i širokej verejnosti," potvrdil novozvolený predseda SAK Hrežďovič.

Na miesto riadneho člena Predsedníctva SAK nastupuje na základe výsledkov volieb Konferencie advokátov 2010 Boris Draškaba a na miesto náhradného člena nastupuje s účinnosťou od 13. apríla 2012 Vladimír Bajtoš.

Z volebného poriadku SAK, ktorý nadobudol účinnosť 19. júna 2010, vyplýva, že ak sa člen orgánu komory po zvolení vzdá členstva alebo sa z iných dôvodov uvoľní miesto v orgáne komory, stane sa členom tohto orgánu ten z kandidátov, ktorý získa na konferencii advokátov v poradí ďalší najvyšší počet hlasov a súhlasí s členstvom v orgáne komory.

Konferencia advokátov sa schádza raz za tri roky. Najbližšie bude Konferencia advokátov v roku 2013.

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia združujúca viac ako 4700 advokátov a 1700 advokátskych koncipientov. Do výlučnej kompetencie Slovenskej advokátskej komory patrí disciplinárna právomoc, ktorou vykonáva dozor nad výkonom advokátskeho povolania.