Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Nový rok priniesol spresnenie pravidiel vo väzniciach

Novela zákona zároveň rozšírila zoznam korešpondencie odsúdeného, do ktorej nemôže justičná stráž nahliadnuť.

Bratislava 5. januára (TASR) - Nový rok priniesol do slovenských väzníc spresnenie pravidiel pri korešpondencii väzňov aj pri ich rozhovoroch s advokátmi. Hovorí o nich novela zákona o výkone trestu odňatia slobody.

"V rámci novely účinnej od 1. januára 2013 ide o zabezpečenie jednoznačného výkladu podmienok poskytovania právnej pomoci odsúdenému inou osobou, napríklad súrodencom tak, aby nemohlo dôjsť k prípadnému zmareniu účelu výkonu trestu odňatia slobody," povedal pre TASR Adrián Baláž z generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže. V praxi to znamená, že riaditelia ústavov musia zabezpečiť, aby rozhovor medzi odsúdeným a advokátom mohol príslušník justičnej stráže vidieť, nie však počuť. Ak ide o rozhovor medzi obvineným a inou osobou, ktorá ho zastupuje v inom prípade, ako je ten, pre ktorý je za mrežami, má byť podľa novelizovaného zákona zabezpečené, aby príslušník justičnej stáže tento rozhovor videl a aj počul.

Novela zákona zároveň rozšírila zoznam korešpondencie odsúdeného, do ktorej nemôže justičná stráž nahliadnuť. Do minulého roka sa to týkalo korešpondencie s obhajcom, so súdom, s niektorými medzinárodnými organizáciami, s Kanceláriou prezidenta SR, Národnou radou SR, Úradom vlády SR, Ministerstvom spravodlivosti SR, Generálnou prokuratúrou SR a s verejným ochrancom práv. Od nového roka do tohto zoznamu pribudli štátne orgány, ktoré môžu prerokovať sťažnosti a podnety týkajúce sa ochrany ľudských práv.