Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novou predsedníčkou ÚDZS bude Monika Pažinková

Foto: TASR/Milan Kapusta

Návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) na jej vymenovanie dnes schválila vláda.

Bratislava 25. júla (TASR) - Novou predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude Monika Pažinková. Vo funkcii tak od augusta nahradí Jána Gajdoša, ktorý sa vzdal funkcie. Návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) na jej vymenovanie dnes schválila vláda.

Pažinková bola od februára minulého roka členkou Dozornej rady ÚDZS. Za prvej Ficovej vlády tri roky pôsobila ako riaditeľka prešovskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, rok predtým tam pôsobila ako námestníčka. V súčasnosti je šéfkou súkromnej Polikliniky Sekčov. Gynekologička začala manažérsku kariéru v roku 2005, keď ako revízna lekárka pracovala v už neexistujúcej poisťovne Sideria. Tá sa zlúčila s Dôverou.

Doterajší šéf úradu, ktorý dohliada nad verejným zdravotným poistením, ako aj nad poskytovaním a nákupom zdravotnej starostlivosti, sa vzdal koncom júna svojej funkcie. Tento post zastával druhýkrát, tento raz od augusta 2010. Jeho odstúpenie mala byť podľa jeho slov reakcia na politizáciu úradu rozšírením možností odvolania predsedu z funkcie. Ministerka to odmietla. Predtým bol na čele úradu od apríla 2005 do januára 2007, kedy ho zmena zákona vtedajšej prvej Ficovej vláde umožnila odvolať.