Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: NOVEMBER 1989: Režim to s bitkou na Národní tříde prehnal

24. novembra 1989 o 12-ej hodine začala na Leninovej ulici v Košiciach povolená demonštrácia vysokoškolákov.Zúčastnilo sa jej 12 tisíc, prevažne mladých účastníkov. Pohľad účastníkov manifestácie pred Vedeckou knižnicou v Košiciach. Foto: TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 17.november (TASR/Teraz.sk) - Mesiac november bol v roku 1989 studený, veterný a zasnežený. Komunistická strana a bezpečnostné orgány si na brutálny policajný zásah na Národní tříde v hlavnom meste socialistického Československa v Prahe, kde boli zbití demonštrujúci študenti, nemohla nájsť horší termín. Sedemnásty november je Medzinárodný deň študentstva a november je mesiac, kedy sa začínajú stredoškolské stužkové. Rodičia sú hrdí na svojich deti, ktorým pripli počas slávnostného večera zelenú maturitnú stužku.

Tvár Európy sa v tom čase už menila a u našich socialistických susedov to vrelo. V októbri 1989 sa komunistická Nemecká demokratická republika pred očami Východu a Západu rozpadala ako domček z karát. "Východní" Nemci utekali cez Maďarsko do západného Nemecka a štátna federálna televízia prinášala o tom zábery. V priamom prenose sa pomaly rozpadal blok komunistických krajín. Sovietsky zväz sa na to pozeral akoby z diaľky, mal vlastné problémy.

24. novembra 1989 o 12-ej hodine začala na Leninovejulici v Košiciach povolená demonštrácia vysokoškolákov.Zúčastnilo sa jej 12 tisíc, prevažne mladých účastníkov
Foto: TASR


Pár dní po 17. novembri, po akomsi informačnom bezvetrí, začali prenikať správy o policajnom zásahu na študentskej demonštrácii v Prahe. V socialistickom štáte, ktorý si zakladal na svetlých zajtrajškoch, brutálne zbili stovky mladých ľudí. Bolo to neuveriteľné a zároveň šokujúce.

Už deň pred pražskou demonštráciou, 16. novembra 1989, sa uskutočnilo pokojné stretnutie bratislavských vysokoškolákov na Mierovom námestí (Hodžovo námestie) a ich pochod mestom.

Keď sa žiaci a budúci maturanti posadili do školských lavíc, prirodzene čakali, že sa k tomu učitelia vyjadria. A riaditelia škôl a pedagogický zbor to vôbec nemal jednoduché, či boli alebo neboli členmi komunistickej strany. Najmä učitelia vtedajšej občianskej náuky cítili tlak.

Domov na Slovensko a do škôl prichádzali vysokoškoláci a rozprávali, čo sa v Prahe udialo. Ľudia sú v uliciach a chcú počuť pravdu: O zbitých študentoch; o roku 1968; o tom, či je perestrojka v Československu skutočná alebo len Potemkinova dedina; čo vlastne chce komunistická štátostrana.

Lebo strana a jej predstavitelia, ktorí dlhodobo predtým držali "normalizačný kurz" a prestavbu len imitovali, pôsobili bezradne. Udalosti sa im vymkli z rúk. Niekde vysokoškolákov pustili do škôl, aby hovorili so žiakmi, niekde nie. Všetci však vedeli, že nemá zmysel zbytočne provokovať Verejnú bezpečnosť a Štátnu bezpečnosť. Účastníci pamätnej tzv. Sviečkovej demonštrácie veriacich v roku 1988 v Bratislave si dobre pamätali na obušky a vodné delá.

Stretnutie zástupcov robotníkov s predstaviteľmi VPN v SND 29. novembra 1989. Po prvý raz sme privítali v Bratislave vedúcu osobnosť Občianskeho fóra Václava Havla a speváčku Martu Kubišovú. Moderátorom večera bol herec Milan Knažko, 4.12.1989
Foto: TASR


Symbolom pokojného dialógu so štátnou mocou sa na Slovensku sa stalo hnutie Verejnosť proti násiliu a dva prsty v tvare V ako Victory (Víťazstvo). Štátna televízia začala vysielať priame prenosy z demonštrácii z Prahy a bratislavského Námestia SNP. Na znak odchodu komunistickej moci štrngali demonštranti kľúčmi.

Sovietsky zväz a vojská Varšavskej zmluvy nezasiahli, cesta k rokovaniam medzi mocnými v kravatách a opozíciou vo svetroch bola otvorená. Celý štát spojil 27. novembra 1989 generálny štrajk. Ľudia sa postavili za požiadavky študentov a občianskych iniciatív, chceli slobodné voľby, koniec vlády jednej strany a odstúpenie federálneho prezidenta, Slováka Gustáva Husáka.

Podporovateľa štrajku bolo ľahko spoznať, mal pripätú československú trikolóru a maturanti k tomu maturitnú stužku. Zhodou okolností, v deň generálneho štrajku, mal Alexander Dubček - slovenský reformný komunista a osobnosť Pražskej jari, narodeniny. Po dvadsiatich rokoch normalizácie sa vrátil na politickú scénu.

Portál Teraz.sk prináša unikátne fotografie s pôvodnými originálnymi popiskami.


Stretnutie zástupcov robotníkov s predstaviteľmi VPN v SND 29. novembra 1989. Po prvý raz sme privítali v Bratislave vedúcu osobnosť Občianskeho fóra Václava Havla a speváčku Martu Kubišovú. Moderátorom večera bol herec Milan Knažko, 4.12.1989
Foto: TASR




Demonštrácia v Bratislave zo dňa 26.11.1989 - námestie SNP
Foto: TASR



Demonštrácia v Bratislave zo dňa 26.11.1989 - námestie SNP
Foto: TASR


Herci Milan Lasica a Jaroslav Filip spievajú jednu zo svojich známych pesničiek, 26.11.1989
Foto: TASR



Na 19. schôdzi SNR, ktorá sa konala 19.decembra 1989, vystúpil aj predstaviteľ Koordinačného výboru VPN Ján Budaj. Bolo to po prvýkrát, čo pred slovenským parlamentom vystúpil zástupca občianskej iniciatívy, bez toho, aby bol poslancom SNR. Ján Budaj pred poslaneckým zborom SNR, 19.12.1989
Foto: TASR



Privítanie Václava Havla 20. decembra 1989 na letisku v Košiciach,20.12.1989
Foto: Foto: ČSTK - Svätopluk Písecký



V Mäsokombináte Lučenec sa 18.12. 1989 konal demonštračný míting, ktorým vyvrcholil viacdňový dialóg pracovníkov mäsokombinátu a koordinačného výboru VPN s vedením podniku, 18.12.1989
Foto: TASR