Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

V SR sa môžu objaviť nebezpečné krémy, gél a farby na tetovanie

Na Slovensku sa môžu objaviť nebezpečné výrobky z USA, Číny, Thajska a Pakistanu. Ide o farby na tetovanie, masážny gél a krémy na bielenie pokožky. Na ich výskyt upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a vo Veľkej Británii. Informoval o tom dnes hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Úradu varuje aj pred viacerými krémami na bielenie pokožky z Pakistanu. Ide o Goree Whitening Cream with lycopene – Avocado & Alovera značky H Pharmacy, ktorý sa nachádza v bielom plastovom tégliku v bielom kartónovom obale. Foto: ÚVZ SR

Úrad varuje pred čiernou farbou na tetovanie i pred viacerými krémami na bielenie pokožky z Pakistanu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Na Slovensku sa môžu objaviť nebezpečné výrobky z USA, Číny, Thajska a Pakistanu. Ide o farby na tetovanie, masážny gél a krémy na bielenie pokožky. Na ich výskyt upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a vo Veľkej Británii. Informoval o tom dnes hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Úrad varuje pred čiernou farbou na tetovanie - Zuper Black tattoo ink vyrobenou v USA. Farba so značkou Intenze je v sklenej fľaši s čiernym plastovým uzáverom. Vo výrobku bola zistená prítomnosť nepovolených látok. Podobne sú na tom aj farby na tetovanie Dragonhawk Tattoo and Colors Tattoo Ink značka Dragonhawk Tattoo, ktoré vyrobili v Číne. Farby sa nachádzajú v rôznych plastových fľašiach. Výrobky (farby na tetovanie) nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up.

Nebezpečný je aj výrobok Nuru Premium Massage Gel značky Nuru, ktorý pochádza z Thajska. Možno ho nájsť v 250 ml priesvitnej plastovej fľaške so sivým uzáverom. Gél je bezfarebný a má neutrálnu vôňu. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko, pretože v ňom bol zistený prekročený limit aeróbnych mezofilných mikroorganizmov (Stenotrophomonas maltophila a Serratia marcescens). Výrobky boli sťahované z trhu.

Úradu varuje aj pred viacerými krémami na bielenie pokožky z Pakistanu. Ide o Brite Face Cream značky Brite Face, ktorý sa nachádza v ružovom plastovom tégliku v kartónovom obale, o Due Whitening Cream značky Kreative Cosmetics, ktorý sa objavuje v zelenom plastovom tégliku v zelenom kartónovom obale. Ďalšími sú Wiana Whitening Beauty Cream značky SKH International, ktorý je v ružovom plastovom tégliku v ružovom kartónovom obale, Goree Whitening Cream with lycopene – Avocado & Alovera značky H Pharmacy, ktorý sa nachádza v bielom plastovom tégliku v bielom kartónovom obale a Faiza Beauty Cream značky Poonia Brothers vo fialovom plastovom tégliku vo fialovom kartónovom obale.

Vo výrobkoch na bielenie pokožky bola zistená prítomnosť medi, čo je v rozpore s nariadením vlády, ktorým sa ustanovujú požiadavky na kozmetické výrobky v znení neskorších predpisov. Meď sa akumuluje v ľudskom organizme a môže spôsobiť poškodenie nervového systému.