Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Návrh vodnej politiky ohrozuje podľa mimovládok peniaze z plánu obnovy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ministerstvo životného prostredia SR predložilo návrh aktualizácie koncepcie vodnej politiky minulý týždeň do skráteného medzirezortného konania.

Bratislava 23. februára (TASR) - Mimovládne organizácie upozorňujú na ohrozenie čerpania financií z plánu obnovy v súvislosti s návrhom vodnej politiky. Pripomínajú, že obmedzuje prírode blízke zadržiavanie vody a znovu otvára prípravu vodných diel Slatinka či Tichý Potok. Spolu 18 organizácií podalo preto k aktualizácii vodnej politiky hromadnú pripomienku, ktorú podporilo viac ako 4000 ľudí. Ochranári poukazujú na to, že ich obavy potvrdzujú aj pripomienky štátnych inštitúcií. TASR o tom informovala koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová.

"Ide o zásadný koncepčný dokument z pohľadu ochrany vôd, ktorý je výsledkom dlhých odborných diskusií a je preto absolútne neprípustné, aby sa zmeny v ňom navrhovali v skrátenom pripomienkovom konaní bez náležitej odbornej diskusie a navyše bez posúdenia jeho vplyvov na životné prostredie," povedala právnička organizácie Via Iuris Ivana Figuli.

Podľa ochranárov to potvrdzujú aj pripomienky štátnych inštitúcií, ktoré upozorňujú na ohrozenie čerpania zdrojov z plánu obnovy a nedostatočné posúdenie vplyvu na verejné financie. "Obnovenie plánu postaviť niekoľko priehrad zaťaží štátny rozpočet a návrh dokumentu tento fakt nezohľadňuje. V pripomienkach sa tak vyjadrili Úrad vlády SR, ministerstvo financií či Národná implementačná a koordinačná jednotka (NIKA), ktorá je zodpovedná za koordináciu plánu obnovy. Najvyšší kontrolný úrad dokonca žiada stiahnuť materiál ako celok," upozornili v spoločnom stanovisku.

Koncepcia mala byť podľa nich aktualizovaná až v roku 2027. "Takáto účelová a nepripravená aktualizácia verejnej politiky je veľkým rizikom straty financií z plánu obnovy," reagovala Martina Paulíková zo Združenia Slatinka, ktorá pôsobí vo WWF Slovensko. Poznamenala, že koncepcia je súčasťou už splneného míľnika v časti adaptácie na klimatickú zmenu. Cieľom politiky malo byť zaviesť prírode blízke opatrenia na ochranu pred povodňami, zadržiavanie vody v krajine a ďalšie opatrenia v súvislosti s klimatickou zmenou. Ministerstvo v novom návrhu išlo podľa nej úplne opačným smerom.

Ministerstvo životného prostredia SR predložilo návrh aktualizácie koncepcie vodnej politiky minulý týždeň do skráteného medzirezortného konania. Avizovalo zmeny v prípade vodného diela Slatinka, prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ a vodárenskej nádrže Tichý potok. Plánuje zrušiť zákaz prípravy či investovania do týchto vodných stavieb.