Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nástrahy počasia neutíchajú: Hrozia povodne i silný vietor

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 13. decembra (TASR) – V okrese Michalovce platí naďalej výstraha druhého stupňa pred povodňami. Výstraha, ktorú vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), platí na rieke Latorica vo Veľkých Kapušanoch. Výška hladiny tu dosiahla v stredu ráno 612 cm.

Dôvodom aktuálneho upozornenia sú doterajšie zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia a z toho plynúci predpoklad vzostupu vodných hladín.

Výstraha SHMÚ.
Foto: SHMÚ


Prvý povodňový stupeň je vyhlásený pre ďalšie tri lokality. Ide o oblasť Košických Olšian, kde preteká rieka Torysa, obce Jabloň a Koškovce.

SHMÚ varuje i pred silným nárazovým vetrom v horských oblastiach Liptova, Tatier, Turca, Horehronia a Oravy. Pre tieto lokality je vydaná výstraha prvého stupňa do piatka 15. decembra. Rýchlosť vetra tu môže v nárazoch dosiahnuť 110-135 km/h.

Situácia na horách sa stabilizuje, HZS očakáva zmenšenie oblačnosti



Horská záchranná služba (HZS) očakáva postupné ustávanie zrážok počas dňa a neskôr aj čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Vo Vysokých, Nízkych, Západných Tatrách v polohách nad 1500 m n.m. a vo Veľkej a Malej Fatre vo všetkých polohách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách Tatier trvá malá hrozba lavínových zosuvov.

„Za poslednú noc pripadlo do sedem centimetrov nového snehu na čiastočne stabilizovanú vrstvu snehovej pokrývky z predchádzajúcej periódy sneženia,“ informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS. Upozornil, že v niektorých prípadoch je možné spontánne uvoľnenie lavíny.

V stredu ráno bolo na horách oblačno až zamračené, na hrebeňoch fúkal už len mierny, prevažne západný až severozápadný vietor o sile miestami do 36 kilometrov za hodinu. „Sneh z poslednej periódy sneženia bol po oteplení vlhký až mokrý, následne vplyvom ochladenia zmrznutý a čiastočne spevnený. Na južných svahoch môže byť povrch vyfúkaný na tvrdé ľadové dosky,“ uzavrel Sedlák.

V Žilinskom kraji je bez elektriny asi 1100 domácností



V Žilinskom kraji bolo v stredu ráno bez elektrickej energie asi 1100 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D), väčšina z nich sa nachádza na hornej Orave v okresoch Námestovo a Tvrdošín. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že počas noci z utorka na stredu sa počet porúch nezvýšil. "Ak pôjde všetko podľa plánu, elektrikári zo SSE-D by mali obnoviť dodávku prúdu do všetkých lokalít počas stredy. Hneď ráno vyšli do terénu početné skupiny pracovníkov údržby. Už okolo siedmej sa im podarilo znovu pripojiť viac ako 1000 domácností," uviedol Gejdoš.

"Pri viacerých činnostiach, napríklad pri stavaní nových stĺpov a stožiarov tam, kde ich polámali stromy, asistuje aj divízia Stavebnomontážnej činnosti. Ako rýchlo sa im bude dariť obnovovať zničené vedenia vysokého napätia, bude závisieť najmä od toho, kedy sa na potrebné miesta dostane ťažká technika," podotkol hovorca SSE-D.

Celú situáciu bude podľa neho pozorne sledovať aj tím operatívnych dispečerov distribučnej sústavy v Žiline, ktorý pracuje nepretržite. "Úlohou dispečingu je mapovanie situácie na celom území stredného Slovenska, kde sa nachádza dokopy 35.000 kilometrov elektrického vedenia. Z dispečingu vychádzajú aj pokyny pre údržbárov v teréne, pričom najvyššou prioritou je ich bezpečnosť," dodal Gejdoš.