Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAKA kontaktovala redaktora denníka Sme, ktorý mal byť zastrašovaný

Na snímke podnikateľ Marián Kočner. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zavraždený novinár Kuciak vlani upozornil, že majetok bratislavskej firmy Technopol za 20 miliónov eur skončil za podozrivých okolností v rukách ľudí blízkych Kočnerovi.

Bratislava 1. júna (TASR) – Národná kriminálna agentúra (NAKA) kontaktovala v piatok novinára denníka Sme Adama Valčeka, ktorého mal zastrašovať trestne stíhaný podnikateľ Marián Kočner. Polícia to oznámila na sociálnej sieti s tým, že vyšetruje vyhrážky novinárovi denníka Sme.

"Národná kriminálna agentúra proaktívne na základe medializovaných informácií začala konať," uviedla polícia s tým, že policajti osobne kontaktovali poškodeného novinára a spísali o veci záznam. "V danej veci budú pokračovať ďalšie kroky v zmysle platnej legislatívy," doplnila.

Denník Sme informoval, že Kočner zastrašuje jeho reportéra Valčeka, ktorý spolu s novinárkou týždenníka Trend Zuzanou Petkovou pripravoval text o kauze Technopol, v ktorej mal Kočner podľa najnovších informácií získať sumu pol milióna eur. Kvôli tejto kauze sa mal Kočner údajne vyhrážať aj zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi.

Podnikateľ, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, namiesto vyjadrenia k textu poslal otázky týkajúce sa súkromia a intímneho života reportéra Valčeka pre potreby pripravovaného portálu o novinároch. Viaceré z informácií, na ktoré sa pýtal, sú zdravotného a rodinného charakteru, ku ktorým nie je možné sa dostať z otvorených zdrojov, vysvetlil denník Sme.

Podľa šéfredaktorky denníka Beaty Balogovej tým Kočner naznačil snahu zbierať zdravotné a rodinné informácie o novinárovi s cieľom ich zverejnenia, čo možno považovať vlastne za zastrašovanie. "Ide o útok na slobodu tlače," vyhlásila Balogová.

Zavraždený novinár Kuciak vlani upozornil, že majetok bratislavskej firmy Technopol za 20 miliónov eur skončil za podozrivých okolností v rukách ľudí blízkych Kočnerovi.

Sme a Trend informujú, že krátko po nepriateľskom prevzatí Technopol vyplatil pol milióna eur na Kočnerov osobný účet. Prípad už dlhšie vyšetruje polícia, obvinených je niekoľko ľudí. Kočner reagoval pre denník Pravda, že spájanie jeho osoby s Technopolom sú "schizoidné výmysly".