Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvýraznejšími skokanmi z SDKÚ-DS boli voľbách Frešo a Rosová

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

V parlametných voľbách získal Frešo viac ako 20.000 hlasov a patrí mu 4. miesto na kandidátke SDKÚ-DS. Tatiana Rosová poskočila po voľbách na 17. priečku, ale ani to jej nestačilo na parlamentné kreslo.

Bratislava 13. marca (TASR) – Uplynulé parlamentné voľby neboli len o preferenciách politických strán, ale aj o krúžkovaní kandidátov, ktoré naznačilo obľúbenosť politikov medzi občanmi. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa v rámci Bratislavského kraja výrazným skokanom v radoch SDKÚ-DS stal predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Hoci nebol členom vlády, ani poslancom Národnej rady SR, prekrúžkoval viacerých ministrov i funkcionárov zákonodarného zboru. Z deviateho miesta na kandidátke SDKÚ-DS sa dostal na štvrté.

Vo voľbách dostal Frešo 21.768 hlasov. Až za ním sa umiestnil minister Jozef Miháľ (SaS) 20.498 hlasov, podpredseda vlády Rudolf Chmel (Most-Híd) 19.615, ministri József Nagy (Most-Híd) 18.820, Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) 9064 a Ivan Uhliarik (KDH) 9027, či podpredseda NR SR Milan Hort (SDKÚ-DS) 8263 hlasov.

Z údajov ŠÚ SR vyplýva, že na kandidátke SDKÚ-DS ešte výraznejší posun zásluhou preferenčných hlasov zaznamenala starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Táňa Rosová. Na hlasovacom lístku bola na 33. mieste, avšak po voľbách obsadila 17. priečku. Ani to jej však nestačilo na parlamentné kreslo, keďže SDKÚ-DS získala vo voľbách do NR SR 11 mandátov.