Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Najviac poškodené domy dostanú pomoc aj z rezervy predsedu vlády

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR - Maroš Černý

Najviac poškodených desať domov musí byť úplne zbúraných, u ďalších ôsmich domoch je nutné zbúrať ich časť.

Kamenica nad Cirochou 23. januára (TASR) - Najviac poškodené domy po minuloročnom zemetrasení na východnom Slovensku dostanú pomoc aj z rezervy predsedu vlády. Po výjazdovom rokovaní vlády v Kamenici nad Cirochou to potvrdil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Môžem prisľúbiť, že časť týchto požiadaviek bude financovaná z rezervy predsedu vlády. O ďalších zdrojoch na pomoc obyvateľom zo zničených domov sa bude rozhodovať na najbližšom zasadnutí vlády v Košickom kraji," vyhlásil Fico.

Starosta Ďapaloviec v okrese Vranov nad Topľou Ján Cmár pre TASR uviedol, že v okolí obce bolo do 7. januára ešte 32 dotrasov zemetrasenia a obyvateľom spôsobili ďalšie praskliny na domoch, ktoré si opravovali svojpomocne. Po vlaňajšom zemetrasení bolo poškodených v obci celkovo 90 domov.

Najviac poškodených desať domov musí byť úplne zbúraných, u ďalších ôsmich domoch je nutné zbúrať ich časť. "Som spokojný s prvými peniazmi, ktoré prišli z humanitárnej pomoci pre obce. Potešujúce je, že teraz boli schválené ďalšie peniaze," povedal Cmár. Aktuálne v obci vybavujú povolenia na búracie práce či konzultujú možnosti podpory.

Poslankyňa Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja a koordinátorka pomoci obciam postihnutých zemetrasením Lucia Sukeľová uviedla, že v utorok vláde predložili žiadosť o 850.000 eur na podporu rodín, ktoré museli zbúrať celý dom a postaviť nový, či tých, ktorí zbúrali časť domu a mali minimálne poistné plnenie. "Keďže niektoré domy mali škody vyššie ako 20.000 eur, snažíme sa komunikovať s vládou, aby prispela aj na tieto domy," podotkla.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.