Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Najviac ľudí počas mája zomrelo v Prešovskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ochorenie COVID-19 spôsobilo úmrtie od päť percent osôb v Bratislavskom kraji po 13 percent osôb v Prešovskom kraji.

Bratislava 25. júna (TASR) - Lídrom regionálnej nadúmrtnosti sa v máji tohto roka stal Prešovský kraj. V tomto regióne zomieralo o 19 percent viac ľudí, ako bol priemer v predošlých piatich rokoch. Tento región mal aj najvyšší absolútny počet zomretých, a to vyše 650 ľudí. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Druhým v poradí bol Žilinský kraj s nadúmrtnosťou 12 percent. Trenčiansky a Trnavský kraj mali nadúmrtnosť na úrovni šesť percent a Košický kraj na úrovni necelé tri percentá. V troch krajoch – Banskobystrickom, Nitrianskom a Bratislavskom zomrel v máji podľa predbežných údajov približne rovnaký alebo o niečo menší počet ľudí ako v predošlých rokoch.

"V porovnaní s aprílom došlo k zníženiu intenzity nadúmrtnosti vo všetkých regiónoch Slovenska. Najvýraznejšie zlepšenie situácie zaznamenali v Žilinskom a v Trenčianskom kraji, v ktorých ešte v apríli bola vysoká nadúmrtnosť a počty zomretých prevyšovali priemer o viac ako 38 percent,“ vysvetlila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR. Ochorenie COVID-19 spôsobilo úmrtie od päť percent osôb v Bratislavskom kraji po 13 percent osôb v Prešovskom kraji.