Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na veľvyslanectve SR v Indii uviedli film o období Pražskej jari

Ilustračné foto. Foto: TASR

Premiéru spoločne otvorili veľvyslanec SR Ivan Lančarič a veľvyslanec ČR Milan Hovorka.

Bratislava 20. augusta (TASR) - V spoločnom areáli slovenského a českého veľvyslanectva v Indii mal v uplynulých dňoch pri príležitosti 50. výročia udalostí Pražskej jari premiéru film, ktorý toto obdobie približuje. Premiéru spoločne otvorili veľvyslanec SR Ivan Lančarič a veľvyslanec ČR Milan Hovorka. Informoval o tom tlačový odbor slovenského rezortu diplomacie.

Dokumentárny film "CzechMate: Hľadanie Jiřího Menzela" od indického režiséra Shivendry Singh Dungarpura rozpráva príbeh o režisérovi Jiřím Menzlovi a ďalších československých filmároch z tohto obdobia. Film opisuje aj život a diela Dušana Hanáka, Juraja Jakubiska, Miloša Formana, Juraja Herza a Věry Chytilovej. Poskytuje aj obraz o dobe, v ktorej bolo veľa filmov týchto režisérov zakázaných.

"Aj napriek dĺžke filmu a skutočnosti, že väčšina rozhovorov je vedená v češtine a v slovenčine (a indickí diváci tak museli sedem hodín čítať anglické titulky), prijali film desiatky prítomných divákov s veľkým nadšením a v závere ho ocenili dlhým potleskom," hodnotí podujatie Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Film s dĺžkou sedem hodín a 15 minút je zároveň najdlhším filmom, ktorý dostal v Indii povolenie k verejnej distribúcii. V septembri bude mať film premiéru v americkom Los Angeles, v októbri ho premietnu na medzinárodnom filmovom festivale v Mumbaji.